KRISTIANSAND: — Dette blir en stor pris, også i nasjonal sammenheng, sier direktør Karin Hindsbo ved Sørlandets Kunstmuseum.

Det er Sparebanken Pluss' kunstnerpris som nå dobler beløpet, og kunstmuseet inntar en ny og mer aktiv rolle i utvelgelsen og presentasjonen av unge talenter.

— Da vi delte ut prisen i 2012, så jeg at den hadde mye større potensial, sier den danske direktør Hindsbo som tiltrådte sin stilling for et drøyt år siden.

Skarp konkurranse

— Det var meget skarp konkurranse blant de nominerte, og jeg ville gjerne ha jobbet mer, både med vinneren Marit Roland og de andre kandidatene, sier Hindsbo.

De andre kandidatene var i fjor Lars Morell og Kristine Jakobsen.

Prisen har til nå vært på 75.000 kroner, og blitt delt ut under en enkel seanse. Nå dobles den til 150.000 kroner, og alle de nominerte får i forkant lage nye verk som presenteres på en egen utstilling i museet.

— Det er viktig at unge kunstnere får prøve krefter tidlig i karrieren. På denne måten skaper vi også oppmerksomhet rundt flere dyktige talenter, og ikke bare prisvinneren, sier Hindsbo.

Mellom tre og seks kunstnere som ennå ikke er etablert på kunstscenen, vil før sommeren bli invitert til å delta. Så får de høsten på seg til å produsere verk som vises på Sørlandets Kunstmuseum tidlig i 2014. ## Falkeblikk

Men man kan ikke selv melde sin interesse:

— Vi har en komité som oppsporer talentene, og har et klart falkeblikk på det som rører seg på kunstfeltet i regionen, smiler Hindsbo.

Hun sier priser i den størrelsen er av stor betydning for nyutdannede kunstnere:

— Det er utrolig vanskelig å tjene penger for unge kunstnere. Et slikt skattefritt beløp kan gi dem nødvendig arbeidsro, og få svært mye å si for hvordan man kommer videre i karrieren, poengterer hun.

Prisen ble etablert i 2009, og er blitt delt ut årlig. Nå skal den deles ut hvert annet år, og i tillegg til prispengene, finansierer Sparebanken Pluss selve utstillingen med det nødvendige vederlag til de deltakende unge kunstnere.

— For meg som kommer fra Danmark er det deilig å kunne samarbeide med en bank på denne måten. Der er det ikke vanlig praksis, sier Karin Hindsbo.

I tillegg til hovedprisen, håper Hindsbo også det vil bli rom for en egen publikumspris, der museets gjester kan stemme på sin favoritt. Finansiering av en slik pris er imidlertid ikke helt på plass ennå.