— Livet er for kort til å lese dårlige bøker, og du trenger ikke spise hele kaka for å finne ut om den er søt. Har dere forresten lest noen av krimbøkene til Andre Bjerke, sier strandbibliotekar Erling Vadseth. Han har fått besøk av lånekundene Bodil Soltvedt og Wenche Fast til Kristiansand folkebiblioteks sommeravdeling i Gravane. Damene ønsker seg lett lektyre til å lese i båten når de er på ferie.

Også i 2014 er bøker i fysisk format et mye brukt tidsfordriv på late feriedager. På sommerbiblioteket kan turistene låne bøker og levere dem inn på sitt lokale bibliotek når de kommer hjem.

— Du trenger ikke lånekort engang, sier Vadseth.

Siste Nesbø

Best trafikk hadde han på gråværsdagen i forrige uke, men også når sola skinner kommer det folk som vil låne.

I kassene har han rundt 100 voksentitler, og enda flere barnebøker. Det som er mest populært her er de samme bøkene det går mest av på innendørsavdelingen til Kristiansand folkebibliotek. Fædrelandsvennen har fått en liste over de mest populære bøkene i juni og juli. På voksenboklista er det de to nyeste krimbøkene til Jo Nesbø som topper, sammen med Gaute Heivolls «Over det kinesiske hav».

— For meg blir det litt rart å lese om blod og gørr og skrekk og gru i dette været. Det blir litt som å få en sommerforkjølelse, så jeg føler at den sjangeren passer best en mørk høstkveld, sier Vadseth. Han har heller ikke hatt de aller nyeste Nesbø-bøkene til utlån i Gravane. Men resten av titlene på topplista kjenner han igjen som populære blant strandlånerne.

Gråt

Disse ungdomsbøkene er det venteliste på i bibliotekets hovedavdeling. Foto: Torgeir Eikeland

— Og disse som topper lista for ungdomsbøker er slike som det er venteliste på inne på hovedbiblioteket. Derfor er det et råtips å komme hit til Gravane, for da kan du «snike i køen». Jeg tror jeg må ha lånt ut fire stykker av «Faen ta skjebnen» av John Green. Disse er det helst de eldste tenåringene som vil ha. Her kom noen som fortalte at de holdt på å gråte seg i hjel av den, men at filmen var en skuffelse. Den fikk de ikke på langt nær så mye gråting ut av, mens boka er så trist at du nesten må legge deg i badekaret når du leser den, ler bibliotekaren.

Barnemishandling

— Hva med de yngre?

— Ja, dem kan du ikke servere sånn suppe. Da blir du fengslet for barnemishandling, sier Vadseth. Til de yngre kan han fortelle at hiten «Dustedagboka» går godt også i avdeling Gravane.

— Og så har jeg lånt ut flere av «Bukkene Bruse på badeland», sier han.

— Hva ville du selv anbefalt som sommerlesning?

— Languedoc-trilogien til Kate Mosse! Hadde det ikke vært for at jeg hadde pløyd gjennom dem i vinter, hadde jeg virkelig likt å lese dem denne sommeren. Det er historiske romaner som foregår parallelt i to forskjellige tidsepoker. Neil Stephensons barokk-syklus er også sterkt å anbefale, sier Vadseth.

Sommerbiblioteket er i drift til 26. juli.