Leonard Cohen Foto: Peter Kollanyi

Poet, forfatter, gjendikter og programleder Håvard Rem er i gang med en serie programmer om Leonard Cohen på NRK P2. Kommende lørdag er det Terje Dragseth som skal diskutere den kanadiske legenden.

— For meg har han alltid vært en følgesvenn. Og at han fortsatt er aktiv som 80-åring er fantastisk, sier Dragseth, som omtaler Cohens sanger som «enkle melodier og enkle tekster som sammen gir en kompleks størrelse».

Leonard Cohen Foto: Peter Kollanyi

— Men jeg synes ikke Cohen er en stor poet, sier han. Og forteller at han rangerer Bob Dylan, som nylig spilte på Odderøya Live, høyere.- Dylan har shakespearske kvaliteter, som jeg mener Cohen ikke har. Da snakker jeg om kompleksitet, bilderikhet, tematikk og allsidighet, sier Dragseth, men understreker at Cohens sangtekster fungerer meget godt som nettopp dét.

Håvard Rem Foto: tore-andré baardsen

Arendalitt Håvard Rem sier Terje Dragseth er bra radio, og har en «energisk, tydelig stemme». I programmet lørdag skal de to snakke om en av Cohens mørkeste låter, kanskje den aller mørkeste: «Dress Rehearsal Rag» fra albumet «Songs of Love and Hate». Da Cohen spilte sangen på 60-tallet fortalte han at han bare kunne spille den i svært lykkelige omstendigheter, «slik at jeg kan være trygg på at omgivelsene tåler den».— Det er en fascinerende desperasjon i sangen, og det er en av hans mest maskuline låter, sier Dragseth, som også gjør en coverversjon av låten med sitt band.