KRISTIANSAND: Dermed kan selskapet som ønsket å skape "Den hemmelige skogen" i Dyreparken avvikles uten at de trenger å betale tilbake pengene de fikk fra Cultiva i 2010. Det var en ordknapp forsamling som strøk gjelden, men enkelte styremedlemmer tok selvkritikk, og mente pengene ikke burde vært gitt som et lån, men som et vanlig tilskudd.

— Cultiva har vært utrolig sjenerøse på noen områder og kjipe på andre, poengterte Kirsti M. Hjemdahl, og mente man burde vurdert å gi prosjektet direkte støtte.

— Dette får vi putte på kontoen for læring for hvordan vi driver ting. Kanskje skulle vi heller gått inn med tilskudd i første instans, sa Jørgen Kristiansen.

"Inkubatorbedrift"

Saken var unntatt offentlighet da skuespiller Ole Bernt Tellefsen og filmskaper Kristian Landmark i september 2010 fikk løfter om et lån på 850.000 kroner for å utvikle et "etisk underholdningskonsept" basert på historien om to barn som forviller seg inn i en skog. Eventyret skulle inkludere utrydningstruede dyr og miljøtrusselen i regnskogen, og det skulle produseres bok, musikk og film ved siden av forestillinger i Kristiansand Dyrepark.

400.000 kroner ble utbetalt, og de resterende 450.000 skulle utbetales når Dyreparken kom inn på eiersiden.

Betingelsene for at lånet ble gitt var at idémakerne knyttet seg opp til kunnskapsparken, og Hemmelig AS ble en "inkubatorbedrift" hos innovasjonsselskapet Innoventus. Etter at prosjektet gikk skeis fordi Dyreparken likevel ikke ville være med, trakk Innoventus seg ut og laget en rapport til Cultiva på tre A4-sider.

Dyr rapport

På styremøtet i går kom det fram at disse tre sidene kostet 50.000 kroner, og det vakte reaksjoner.

— God timebetaling, kommenterte Jørgen Kristiansen.

Da lånet ble gitt i 2010, hadde Cultiva vært stengt en periode etter trøbbel med Stiftelsestilsynet, og var meget påholden med pengene.

— Det var liten vilje i styret til å gi ut penger, og det ble gitt som lån fordi det kunne virke som et kommersielt prosjekt som på sikt kunne ha en oppside, sier Kristiansen til Fædrelandsvennen.

For de 400.000 kronene er det produsert musikk, bok, tegninger, design og en liten animasjonsfilm, og i følge Ole Bernt Tellefsen er ikke konseptet dødt og begravet. På hvilken måte det kan videreføres ønsker han imidlertid ikke si noe om.

Pengene yngler

Cultiva har siden desember 2011 hatt full stans i alle utbetalinger for å bygge opp bufferkapital. Dette skjer blant annet ved gradvis å vri en større andel av pengeplasseringene over i aksjer. Stiftelsen har omlag 1,4 milliarder i forvaltningskapital, og hadde da de stengte dørene bare 22 millioner i buffer.

Målet er å nå mellom 160 og 200 millioner, og ved utgangen av januar ser beløpet ut til å ha kommet opp i 80 millioner kroner.

Ingen kan foreløpig si når stiftelsen igjen vil være operativ, men i 2013 er i alle fall Cultiva Ekspress på skinner igjen med jevnlige utdelinger av talentstipendier.