— Det er vemodig, men likevel fantastisk at vi nå kan vise filmen for publikum, sier den kristiansandsbosatte regissøren Paul Magnus Lundø til VG.

Fantasythrilleren, skal ha premiere på norske kinoer 10. oktober. Handlingen er lagt til Norge, like før svartedauden i 1349. Kim Bodnia, Ewen Bremner og Sverre Anker Ousdal er blant filmens skuespillere. Innspillingen skjedde på lavbudsjett sensommeren og høsten 2011. 27. november det året ble filmteamet rammet av en tragisk ulykke, da produsent Daniel Henriksbø og fotograf Mats Bjarg ble tatt av en kjempebølge under opptak ved Stapnes i Eigersund kommune.

Danske Kim Bodnia er den største stjernen i «Skumringslandet». Han spiller Bergtor, som er sjef for en gruvelandsby i 1349, like før Svartedauden bryter ut. Foto: Henning Høifødt

— Alle vi som har jobbet mye med filmen er bundet evig sammen om denne filmen. På sett og vis er «Skumringslandet» et monument over det som hendte. Daniel og jeg var veldig gode venner, og jobbet sammen om dette helt fra starten av. Det er nesten utenkelig at Daniel ikke får se det ferdige produkt. Det var veldig viktig både for hans familie og for meg at filmen faktisk ble ferdig, sier Lundø.

Filmen skal ha urpremiere i Sokndal 4. oktober, og da skal Henriksbø og Bjarg hedres. Alle skuespillere og hele staben er invitert.