KRISTIANSAND: En stor samling fargerike malerier ble i helga hengt opp i foajeen på Kristiansand folkebibliotek. Tirsdag åpner Heidar El-Dirawi fra Libanon sin første utstilling i Norge, og anledningen feires med innslag fra både norske musikere og palestinske dansere.

Kunsten og mennesket

Blandingen av kulturer er viktig for kunstneren, og dette sees også tydelig i hans malerier. Side om side henger både bilder med palestinske og med norske referanser. Politiske ytringer, meninger og følelser har funnet veien til lerretet via en mann som selv har opplevd det meste av det han maler. For sju år siden kom han og familien til Norge. Uten jobb, men på ingen måte uten skaperkraft og arbeidslyst, ble det viktig for El-Dirawi å gjøre noe.

— Jeg nådde et kritisk punkt i livet mitt etter mange vanskelige år. Jeg var uten jobb, uten relasjoner og jeg følte at jeg måtte gjøre noe. Jeg begynte å tegne og å skrive. For å kunne male måtte jeg fjerne meg fra mine egne religiøse og kulturelle referanser og fokusere på mennesket inni meg selv. Hva betyr disse tingene for meg? I løpet av denne prosessen både fant jeg og utviklet jeg meg selv som person, forklarer El-Dirawi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BARNDOM OG KVINNER: Bildet til venstre er av sinnataggen. En misfornøyd gutt i et rikt og godt land. El-Dirawi viser med jordkloden hvordan misnøyen er global, på tross av forskjeller i barns rettigheter. Kvinnen til høyre er på flukt fra en mann som ønsker å binde henne. Kvinners frihet er et tema den palestinske kunstneren har malt mye rundt. Foto: Jon Anders Skau

Å finne mennesket i seg selv ble også drivkraften i kunsten. Han har fokusert på forskjellige store og viktige temaer i bildene som nå stilles ut. Ved å fjerne seg fra dem, har han kunnet male dem. Og ved å se dem utenifra, har han kunnet finne ut av sine egne meninger. Han introduserer selv utstillingen med denne setningen: "Jeg tegner lik en fjær, noe som bor i meg, noe som heter menneske."

— Den første tittelen på ethvert individ er "menneske". Ja, jeg er muslim, men jeg er først og fremst et menneske. Vi har alle muligheten til å leve sammen i fredelige relasjoner med hverandre. Religion, og det å ha forskjellige religioner kan skape ufred mellom mennesker om balansen forstyrres og de kommer for langt bort fra hverandre, sier El-Dirawi.

Kvinners frihet

Etter en barndom og en oppvekst med fattigdom og krig i Palestina føler han nå at han hadde en rett som menneske til å forlate det. Det samme gjelder for et bilde av en kvinne som løper barbeint i glohet sand gjennom noe som ligner en ørken. Ved siden av henger et bilde av en mann som er i ferd med å spise et hjerte. Heidar forklarer at friheten for kvinner er noe han er opptatt av.

— Kvinnen på bildet flykter fordi hun ikke har noe valg. Hun flykter fra en mann som har jaget henne med kjærlighet. Kulturen i Norge og der jeg kommer fra er veldig forskjellig når det kommer til kjærlighet, og både kvinners frihet og kjærligheten er viktige temaer for meg, sier han.

El-Dirawi utstråler stor glede over å få lov til å vise fram bildene sine, og sier at han ikke frykter reaksjoner.

— Dette er min mening, og jeg er ikke redd for å si det. Jeg har respekt for mennesket, og er det noen som ønsker å straffe meg for dette, så er det de som mangler respekt. Jeg ønsker å vise at vi alle er mennesker og kan ha gode relasjoner på tross av kulturforskjeller. Det er i hvert fall det dette arbeidet har gjort for meg. Jeg føler meg ikke alene lenger og jeg har fått masse støtte og mange nye venner, sier han.

Støtte fra "Huset"

Kontaktene og støtten han har fått fra Huset treff- og aktivitetssenter i Vågsbygd har vært viktig for ham. El-Dirawi sier det var i malergruppen der han fikk inspirasjonen til å prøve å få i stand en utstilling. Huset er et kommunalt drevet lavterskeltilbud under Vågsbygd helseenhet.

— Vi ønsker å støtte deltakerne våre slik at de får delta i byens kunst- og kulturliv ved blant annet å gi tips om hvor amatører kan få muligheten til å få vist fram sine ting. Vi har en malergruppe som har en egen utstilling i året. Heidar har vært med i denne gruppa og har vist et utrolig stort engasjement og mye arbeidsiver. Det er i hovedsak han som har ordnet alt med utstillingen selv, mens vi har vært med som tilretteleggere og støttespillere, sier ansatt ved Huset treff- og aktivitetssenter, Torhild Lian.

KONTRASTER: Bildet til høyre har tema religion, hvor kunstneren ved hjelp av en 360 graders sirkel har illustrert ubalansen som kan oppstå når religioner sklir for langt fra hverandre. Bildet til venstre viser Kristiansand domkirke en vakker sommerdag. Felles for hele utstillingen er en kombinasjon av norsk og palestinsk kultur. Foto: Jon Anders Skau