Kirkebygget er tegnet av Arkitekt Espen Surnevik. Bygget er kledd med furu utendørs og bjørk innendørs - dette representerer de tresortene som finnes naturlig i området. Foto: Siv Dolmen
Veggen består av felter med speil og felter med lillafarget, brennlakkert glass, og er med på å danne de geometriske formene i kirken. Foto: Siv Dolmen
vaaler_kirke012.jpg Foto: Siv Dolmen
Dietrichson har tegnet alteret i samarbeid med arkitekt Surnevik. Det er laget i bjørkefinér. Foto: Siv Dolmen
Dietrichson har tegnet prekestolen i samarbeid med arkitekt Surnevik. Den er laget i bjørkefinér. Foto: Siv Dolmen
Kunstner Espen Dietrchson. Foto: Siv Dolmen

— Dette er en oppstandelseskirke. Glassveggen og altertavlen er en abstrakt tolkning av oppstandelsen. De kan begge to forstås på en ennå mer åpen måte, som en soloppgang eller kraften ut fra et nullpunkt og på den måten være symbol for selve skapelsen, sier Espen Dietrichson til Fædrelandsvennen.

Kirkebygget er tegnet av Arkitekt Espen Surnevik. Bygget er kledd med furu utendørs og bjørk innendørs - dette representerer de tresortene som finnes naturlig i området. Foto: Siv Dolmen

Brant nedI snart to år har arendalitten jobbet med utsmykningen til Våler kirke. Den gamle kirken brant ned for seks år siden. Søndag 24. mai åpner en splitter ny kirkebygning.

— Jeg vet at byggherren har vært positiv til jobben vi har gjort, men det blir spennende se hva slags mottakelse det blir når kirken åpnes for lokalbefolkningen på søndag, sier Dietrichson.

Han har samarbeidet tett med arkitekt Espen Surnevik gjennom hele prosessen. Målet var at kunsten skulle integreres så godt som mulig med kirkebygget. Dietrichson har spesielt jobbet mye med glassveggen i kirka.

Veggen består av felter med speil og felter med lillafarget, brennlakkert glass, og er med på å danne de geometriske formene i kirken. Foto: Siv Dolmen

Spill med geometri

Veggen består av felter med speil og felter med lillafarget, brennlakkert glass, og er med på å danne de geometriske formene i kirka.

Espen Dietrichson foran altertavlen han har laget. Altertavlen er laget i speilpolert, syrefast stål, utformet som en slags sol. I midten av denne er det plassert et kors. Foto: Siv Dolmen

Dietrichson har også laget en altertavle i speilpolert, syrefast stål, utformet som en slags sol. I midten av denne er det plassert et kors. Både altertavlen og glassarbeidet er utført i Arendal av Glassmester Ekra & Voie og Thomic Aluminum.— Når dørene åpnes, og du kommer inn i rommet, ser du glorien på glassveggen på en perfekt måte. Etter hvert som du beveger deg innover, brytes den opp i mindre, mer abstrakte deler. Det er et spill med geometri, former og flater i arkitekturen.

Sammen med arkitekt Arne Surnevik har Dietrichson også laget en prekestol og en sokkel til døpefonten. Et par dager før åpningen er det meste på plass i kirken, og Dietrichson er fornøyd med resultatet:

— Det har vært en positiv opplevelse å jobbe med Våler Kirkelige Fellesråd som byggherre. De var helt klare fra starten av at de ønsket å skape en ny type kirke. Det har gjort at vi har kommet i land på en god måte. Vi har skapt noe nyskapende, samtidig som bygningen har den verdigheten en kirke skal ha, sier Espen Dietrichson og skryter av samarbeidet med Espen Surnevik.

Kirkebygget er tegnet av Arkitekt Espen Surnevik. Foto: Siv Dolmen

Får skrytOg arkitekt Espen Surnevik skryter tilbake:

— I mine øyne, som arkitekt, er resultatet enestående. Arkitekturen har bare blitt bedre gjennom utsmykningen. Det at vi fikk ham inn så tidlig i prosessen, og har fått jobbe sammen i nesten to år, har gjort at utsmykningen har blitt integrert i arkitekturen fra starten av.

Også byggherren er fornøyd:

— Utsmykningsarbeidet er i samsvar med det vi la opp til. Det skulle være innovativt og integrert med det arkitektoniske. Vi i byggekomiteen synes at Espen Dietrichsons kunst, hånd og penn bidrar til å gjøre dette smykket av en kirke komplett. På en elegant måte har han klart å være både sakral, myk og hard på samme tid. Det kunstneriske uttrykket ble mangfoldig, samtidig som det har en klar regi og et klart fokus på det helligste, rundt alteret fremme i kirken, sier Arild Lande på vegne av byggeherren, Våler kirkelige fellesråd.