— Trilogien har fokus på en tid som er glemt, men som fortsatt er nær, sier Harald Stensland.

Den tidligere teatermannen har blitt filmregissør. Etter å ha vært med som innspillingsleder på «Yohan» i 2008, spiret filminteressen fram. Farens loggbøker fra sine 40 år som kystseiler midt på 1900-tallet dukket opp, og Stenslands filmidé ble konkretisert. Og med mye dugnadsinnsats, litt støtte fra ulike fond og noe offentlige midler er tre filmer snart i boks. «Fornemmelse» kom i 2011, nylig var det premiere på «Motstand» og opptakene til «Starheim» er unnagjort.— Filmene er laget i nært samarbeid med det lokale filmmiljøet. De er filmet i Vest-Agder, de er produsert i Vest-Agder og det er stort sett brukt filmfolk fra Vest-Agder, så det er et sørnorsk produkt, sier Stensland.

Motstandskamp

De to første filmene, «Fornemmelse» og «Motstand», skal lage et tidsbilde av kystkulturen som ble glemt da oljerikdommen endret mye i Norge på 1970-tallet. I de to filmene følger vi hovedpersonen, frakteskipper Peder Olsen, gjennom dagligdagse hendelser i motstandsarbeidet under krigen.

— I «Motstand» blir figuren min med på smugling av flyktninger til Sverige. Jeg leste bøker om dette i sommer, og flyktningtransporten var ekte. Men i mine øyne er det helt ukjent for mange, sier Stensland.

Ukjent helt

I den tredje filmen, som han lager i samarbeid med Bjørn Furuborg, fortelles en annen historie. Der står motstandshelten Odd Starheim fra Lista i sentrum.

— Alle har hørt om Max Manus og Kjakan Sønsteby, men ingen har hørt om Odd Starheim, sier Stensland.

Harald Stensland har brukt flere steder på Sørlandet som innspillingssteder. Her spilles en scene i "Starheim" inn på Odderøya. - Jeg prøver å løfte fram naturen som er tilgjengelig på Sørlandet, sier Stensland. Foto: Lars Verket

Starheim ble rekruttert av Linge-kompaniet, og ledet kapringen av kystruteskipet Galtesund i 1942. Skipet ble fraktet over til Skottland, og året etter ble han sendt tilbake for å kapre tyske frakteskip. Denne aksjonen ble mislykket, og Starheim og hans 40 soldater måtte flykte til Eiken. Etter en stund flyktet de til kysten, kapret kystruteskipet Tromøysund og satte kursen mot Skottland. Tyske fly oppdaget dem, og senket skipet. Ingen overlevde.

— Målet har vært å sette søkelys på vår ukjente nærhistorie, sier filmskaperen.

- Flott kulturformidling

Harald Stensland håper "Starheim" kan være interessant for NRK. - Jeg har sett mye rart på tv, og kan ikke skjønne at ikke denne filmen skal være aktuell, sier filmskaperen. Foto: Lars Verket

Magne Haugland er kulturrådgiver i Søgne kommune, og skrev om Starheims kapringer i boka «I natt gjelder det!» fra 2001. — Starheim er den største motstandsmannen fra Sørlandet, men i mediene kan vi bare lese om Max Manus og Sønsteby. Det blir spennende å se resultatet, sier Haugland, som også har sett Stenslands to filmer om den sørlandske kystkulturen.

— Det er veldig artig at han dokumenterer skøytetrafikken vi hadde på 30- 40- og 50-tallet. Det er en flott formidling av en kultur som har blitt borte, sier kulturrådgiveren.

Noen av scenen i kystfilmene er spilt hos Rasmus Strømme på Underøy i Lindesnes. Strømme er med i Lindesnes kystlag, og setter pris på arbeidet Stensland gjør.

— Han tar tak i en historie som noen kjenner, men ikke alle. Og det er helt fantastisk at han får det til med så lite støtte, sier Strømme.

11. oktober var det premiere på "Motstand" på Aladdin. Da ble også "Fornemmelse" vist, samt klipp fra "Starheim". 12. november skal "Motstand" vises igjen på Aladdin. Her står filmfotograf Tor Espen Vassbotn, hovedrolleinnehaver Robert Rustad Amundsen og regissør Harald Stensland. Foto: Privat