Det er så fint med artister og band som kan skifte stil og uttrykk uten at det virker anstrengt eller kunstig. Geir Kongshaug og Even Øygarden i Tenderleaves er så fulle av musikk, og med en så kreativ drivkraft i seg, at vi kan forvente hva som helst. Og det funker. Hver gang!

De kan gå i de dypeste melankolske irrganger. Tandert og følsomt. Når de gjør det, når de går dit, som på den selvtitulerte debuten fra 2010 og med oppfølgeren «Follow The Trail» halvannet år etterpå, fungerer både det lavmælte og pompøse. Stemmen til Even Øygarden er som en svenskepilk i det musikalske havet. Biter du først på, er det vanskelig å bli hektet av.

I 2013 fikk vi «Belle Époche» , som var et slags møte mellom den teatralske popen disse to har i seg og det enkle, lette og fengende. Lysten til å skape noe synes å være evigvarende etter bare noen få år som komponister og musikere. Nå får vi altså «Sylvartune», som i hovedsak er spilt inn i studioet Sylvartun på Valle. Neste gang kan det bli mørkt balladeri à la Nick Cave. Det har de i alle fall sagt i et intervju her i avisa.

Tenderleaves gjør antakelig alt dette fordi de må. På «Sylvartune» dyrker de sin lette og åpne side. Allerede på førstelåta, «One Day With You», trekker de oss inn i Springsteen-land. Det gjør de også på den friske og fine «Don’t Go Dancing Tonight». Med backingbandet bestående av Morten Martens, Trond Tellefsen, Trond Breen og Gunnar Sæter fylles lydbildet og arrangementene opp til en fargerik reise mellom folkrockaktige låter og smarte popsanger.

Her er søte popperlersom «Free World» og småhissig soul som på «You Never Know Me». Avslutningsvis leverer de sin aller første sang med norsk tekst. «Lerka» fungerer sånn passe bra med sin sterke eim av savn og lengsel.

Den rocka og oppløftende «Better Than Them» kan kanskje gi Tenderleaves en sårt tiltrengt hit om de rette folkene vil det slik. Men det er ikke slik verden er. Den er ikke bestandig rettferdig. Hitlåter og gjennombrudd er ofte tilfeldig og linket mot flaks. Tenderleaves har ikke hatt den flaksen ennå. Det er ikke sikkert de får den heller. Men de lager fortsatt musikk som noen av oss digger. Det kommer de helt sikkert til å fortsette med. Lenge!