Sverige 2010

Regi: Amir Chamdin

Manus: Antonia Pyk

Musikk: Jack Vreeswijk

Skuespillere: Hans-Erik Dyvik Husby, Malin Crépin, Helena af Sandberg, David Dencik, Johan Glans, Vera Vitali

Sensur: 11 år

Egnethet: Ungdom/voksen

Denne filmen er et forsøk på å gi et sammenfattende portrett av en av Skandinavias fineste visesangere/-diktere/-poeter, den nederlandskfødte Cornelis Vreeswijk (1937-87), som bodde i Sverige fra han var 12 år.

I et slikt portrett poengterer man visse episoder, visse øyeblikk, som i ettertid klart må sees som avgjørende vendepunkter, selv om man der og da slett ikke så det.

Og slik sett er denne filmen klar og ryddig, vi får en poengtert biografi om Cornelis Vreeswijk, fra han møtte sin første kone (som han fikk sin eneste sønn, Jack, med) og påtraff trubaduren Fred Åkerstrøm, som han innledet både et samarbeid og et noe turbulent vennskap med.

Samtidig gjør filmen noen forsøk på å «forklare» Cornelis, den søker å opprette tråder mellom hans barndom som pasient på et tuberkulosesanatorium og den modne, kreative Cornelis. Det er forklaringer, «sannheter» like gode som noen andre, men de føles som et unødvendig vedheng, vi trenger dem ikke.

Filmen er et hederlig portrett, men føles iblant litt temperaturfattig. Likevel: Pulsen er såpass tydelig at filmen fenger hele veien og hele tiden, på sin poengterte, rettlinjede vis, iblant kontante, vis.

Dens mest rørende episode er da Cornelis opptrådte på Roskildefestivalen få måneder før sin død. Han led av diabetes, han hadde langt fremskreden leverkreft og han var skilt for tredje gang. Han trodde at han, både som menneske og artist, var i stup mot glemsel. Der skulle han oppleve at en stor menneskemengde hyllet ham og sang med på hans viser – alle kunne tekstene!

Siden har det bare gått oppover med hans ry og anerkjennelse, foreløpig topper det seg med denne filmen.

Hans-Erik Dyvik Hansen (norsk sanger og frontfigur i gruppen Turboneger, pluss hovedrolle i Jesus Christ Superstar på Det Norske Teatret i Oslo) har en forbløffende fysisk likhet med Cornelis. Han har en sterk utstråling, han fyller rollen. Faktisk er han mer formsikker og stilbevisst som den eldre Cornelis enn når han tolker ham i den perioden han gifter seg for første gang og har sine første opptredener og studiobesøk. Det er noe nølende, rent skuespillermessig, over ham da.

Men som samlet sum: Et solid portrett.

CORNELIS: Hans-Erik dyvik Husby, eller bedre kjent som Hank von Helvete, spiller rollen som Cornelis Vreeswijk. FOTO: FILMWEB