Det er mest alvor og tungsinn som melder seg når man forsøker å sette seg inn i Adolf Hitlers tankesett og handlinger. Men det er en del latterlige ting ved karakteren også. Nå har det godt så lang tid at Tyskland endelig klarer å le av en bok som om den forhatte mannen.

Debutant Timur Vermes har plassert Hitler i vår samtid. Det ufarliggjør ham litt. Han våkner i en park, sånn plutselig, og det har gått nesten 70 år. I møte med moderne teknologi er han fullstendig fremmed og litt ubehjelpelig. Men han forstår raskt verdien av sosiale medier og talkshow på tv-kanaler.

Bokens prosjekt ser ut til å være en kritikk av hvor fritt fundamentalistiske meninger kan få spillerom i disse kanalene. Hitler skiller seg ut, og får raskt et stort gjennomslag. Han blir en hit på Youtube. Omgivelsene mener han bedriver "method acting", og klarer ikke se for seg at han faktisk mener de ekstreme tingene han sier.

Hitler langer ut mot tyrkiske immigranter i Tyskland, mot nynazister som har bleknet i forhold til den gamle ideologien, mot pressen generelt og spesielt mot Axel Springer-konsernet.

"Men én ting må vi være enige om. Jøder er ikke morsomt," sier produksjonslederen for talkshowet hans. Og det er her bokens humor vil treffe folk svært ulikt. Noen vil mene at Vermes ikke spøker med jødene, men med jødehetsen. Andre vil sette latteren i halsen.

Denne anmelder leser Vermes bok som en satire over dagens samfunns naive omgang med fundamentalistiske meninger, og over våre medievaner. En riktig god satire.