Denne fantasykomedien lener seg løselig opp til en amerikansk tv-serie ved samme navn. Og igjen har den lekelystne regissøren Tim Burton inngått et samarbeid med den mangfoldige Johnny Depp. Dét er alltid en fruktbar sammenkobling, det har en slags nøkkel og nøkkelfunksjon, dét der. Nok der å nevne "Charlie og sjokoladefabrikken" og "Sleepy "Hollow".

Her tolker Johnny Depp en to hundre år gammel vampyr fra USA. Han tilhørte i sin tid den berømte, dynamiske og fremgangsrike Collins-familien. De bygde opp en fiskeindustri i det nordvestlige av USA. Via mye drama og grufullheter for over to hundre år siden ble han omskapt til vampyr og gravlagt i en jernkiste. To hundre år senere graves han opp av ved et uhell. Og han, en vampyr fra overklassen, i gammelmodige klær og arkaisk språk, og med tilsynelatende nært kjennskap til Djevelen, går ut i et USA av i dag.

Det poenget i seg selv må ha trigget Tim Burtons fantasi. Og han gjør sannelig sine grep også, i den forbindelse. Vittige grep!

Men se : Denne historien er mer enn som så. Den er stappende full av gjenferd, vampyrer, varulver, gammelt nag og gammelt hat. Og Tim Burton har skapt en rykende, virvlende heksegryte av filmatisk lekelyst, hvori effekter, overdrivelser så digre som herfra til Himalaya, musikk så svulstig som selve Havet i opprør og skuespillere som overspiller helt bevisst og med glitrende stil.

Tiltrekkes du av Tim Burtons lekne og barokke univers, er dette et gildt koldtbord. Hvis ikke, er det vel lov å mene at dette vil føles som en tung bør å trekkes med i to timer.