NY BOK: Knut Henning Larsen debuterer som krimforfatter.

Krim

Forfatter: Knut Henning Larsen

Forlag: Kagge forlag

En spennende, kløktig og interessant kriminalroman fra Kristiansand. Kristiansand-følelsen er imidlertid svært beskjeden.

Denne kriminalromanen utspiller seg i Kristiansand og omegn. Den åpner i Mandal: Forretningsmannen Kenneth Åsland blir funnet brutalt drept i et turområde ved Mandal. Kristiansand-advokaten Falk Skog blir trukket inn i saken gjennom sitt forsvar av tiltalte Ronnie Mørch. Via turbulente omveier begynner han å nøste i en sak som i første omgang synes helt opplagt og klar. Dét gjør han sammen med politikvinnen Linda Mchana, hun er ansatt ved kriminalavdelingen ved Agder politidistrikt, hvilket fysisk vil si på Tinghuset i Kristiansand. Saken skal vise seg å ha lange og tragiske linjer, noe som i glimt belyses av Knut Henning Larsen.

La oss starte med Kristiansand-aspektet: Kristiansand-portrettet er beskjedent, det «dufter» ikke Kristiansand av dette, selv om en rekke navn er ført opp og inn. Som Markens, Fiskebrygga, Tinghuset, Oddernesveien, Tangvall i Søgne. Mosby er nevnt to ganger. (Gøy for oss Mosby-boere, men Mosby har ingenting med den kriminalistiske handlingen å gjøre)

Personene i «Tann for tann» (en like mye bokstavelig som metaforisk tittel, faktisk) er skisser, det er lite av både dybde og bredde i dem. Men som skisser har de egen form og egen farge og de fungerer helt utmerket som figurer i et spill. Og nettopp det er jo særdeles viktig i en kriminalroman.

For: Det er i oppbyggingen av kriminalintrigen og i selve etterforskningen Knut Henning Larsen har sin styrke og sin nerve. Med etterforskning mener en her både utvikling av saken og miljøbeskrivelsen, pluss de indre strukturer ved både politiarbeid og arbeidet i rettsapparatet. Der viser Larsen innsikt, der kjenner han lukta, hans viten og kunnen kommer innenfra, føler en. Så er da debutant Larsen selv advokat med erfaring fra strafferett og erstatningsrett. Det merkes, min venn!

Han vet med all tydelighet også hva han snakker om når han redegjør og delvis bygger intrigen opp omkring DNA, avansert bruk av mobiltelefoner, hemmelig konti i utlandet. Og han formidler dette spennende og med balanse. Det er også ens konklusjon: En spennende, kløktig og interessant kriminalroman, med trykk på «kriminal». Språket til Larsen er ryddig, jevnt, nøkternt, nå og da uthevet og/eller fargelagt med friske bilder. Iblant nedfelles det små klokskaper til ettertanke.

Sum: Tross visse mangler og blekheter, undertegnede ser fram til din neste krim, Knut Henning Larsen!