— Dette er et bygg som ligger nær oss i tid, og det kan ofte være vanskelig å se verdien av denne typen bygg. Det blir ofte et spørsmål om stygt eller pent, og derfor er det viktig å sikre faglige vurderinger. Dette savner vi i forslaget som foreligger, sier Ingvil Aarholt Hegna.

Hun er prosjektleder i DOGA, Norsk design og arkitektursenter. Nå engasjerer senteret seg for bevaring av det rivningstruede Kristiansand teater.

Riving

DOGA er en faglig stiftelse under Nærings- og Fiskeridepartementet. Blant deres oppgaver er å gi relevante, faglige innspill i offentlige debatter.

Det var NRK P2s Kulturnytt som mandag meldte at DOGA savner arkitektur- og kunstfaglige vurderinger i forslaget til reguleringsplan som skal behandles av formannskapet onsdag. Her åpnes det for riving av teaterbygningen fra 1976. — Det er mange krefter som er involvert, og derfor er det viktig å få en vurdering som er godt fundert også arkitekt- og kunstfaglig. Vi er opptatt av å skape god byutvikling, og vi mener teateret er et viktig kulturbygg som bør tas vare på, sier Hegna.

Opinionsendring

— Det vil alltid være behov for mer informasjon og vurderinger, og jeg vil regne med at det kommer mer av dette når saken nå skal ut på høring, sier teknisk direktør i Kristiansand, Ragnar Evensen.

— Nå har vi med vurderinger fra byantikvar og saksbehandlere om dette i saken. Men nå har debatten fått en ny dynamikk, etter at den først var en forholdsvis enkel bestilling fra politikerne. Det ser ut som det er en opinionsendring når det gjelder verdsettelse av bygget, og det vil oppstå behov for mer informasjon og vurderinger ikke bare av det arkitektur- og kunstfaglige, men også av det tekniske og kostnadsmessige ved en ombygging av bygget, sier direktøren.