KRISTIANSAND: En flokk sauer anført av eieren Egil Åmli — og godt passet på av bordercollien Sweep - ledet innbudte gjester inn til Festningen i går formiddag. Der ble den store boka om Setesdal Vesthei-Ryfylkeheiene lansert, om lag 200 sider med praktfulle naturbilder og reportasjer fra det vernede fjellområdet.

Epoke heter boka som er utgitt av Forvaltingssekretariatet for Setesdal Vesthei-Ryfylkeheiene, et samarbeid mellom kommunene Bygland, Bykle, Forsand, Kvinesdal, Hægebostad, Sirdal, Valle, Åseral, Suldal og Hjelmeland. Redaktør og prosjektansvarlig er Signe Sollien Haugå, og hun har plukket ut de aller beste bildene fra naturfotografene Jan Thomassen og Jon Erling Skåten. De har både fulgt villreinen og annet dyreliv, studert fjellets planter samt gitt storslagne bilder av naturområdene gjennom alle årstider. Firmaet Mediepartner har bidratt med 11 reportasjer, de fleste laget av Anne S.T. Johnsen, og med bilder av fotografen Marit Simonstad Kvaale. Sigrid Bjørgum fra Bykle har bidratt med aktuelt eventyr fra området.

Villrein

. Blant de mange som er intervjuet i boka er forvalter og grunneier Sjur Johan Vatnedalen, Reidar Johan Sandal som jobber for Statens Naturoppsyn og forsker Olav Strand. Hovedsaken for dem er at villreinstammen overlever og har det godt. Norge er nå det eneste landet i Europa som huser vill fjellrein, og Setesdal-Ryfylke har det nest største villreinområdet i landet. Det er både et privilegium og en plikt, heter det i boka, der tekstene er både på nynorsk og engelsk.

Mange fjellfolk er besøkt gjennom boka, som avsluttes med bilder fra manndomsprøven for sørlandske skientusiaster, Sesilåmi, som går fra Brokke til Sinnes i Sirdal, 53 kilometer mot vest. Ellers kan nevnes at Thorvald Meyer Heiberg (1875-1962) er viet et kapittel, oslomannen som kalles «Njardarheims far».

Landets beste

. På lanseringen i går kunne Torbjørg Haugen by på fingermat. Hun er en av dem som er intervjuet i boka og som der er kalt «Sirdal sin kulinariske ambassadør». Hun har fartet verden rundt som kokke for skiskytterlandslaget.

I boka hevdes det at pinnekjøttet og fenalårene som hun serverer, er de beste i landet, og selv er hun ikke i tvil om at grunnen er de gode beiteområdene.

— Sauer fra Sirdalsheiene er ikke som andre sauer, fastslår hun.

Det er sikkert sant. Iallfall oppførte sauene til Egil Åmli seg særdeles veloppdragent under gårsdagens boklansering.