KRISTIANSAND: — Det var veldig høyt, konstaterer Tomine (6), og visualiserer utsagnet ved å plassere håndflatene godt over ørene.

Paradevinner

Sammen med broren Petter (3) og mormor Bjørg Sørhus ser hun det siste paradeinnslaget forsvinne forbi. Tre DJ-er og en haug med dansere underholder publikum fra planet på en svær trailer. Heftige danserytmer fra giganthøyttalere dundrer ut over fortauet i Kirkegata.

— Denne paraden var morsom å se på. Vi har virkelig kost oss i dag. Favoritten i paraden var nok danserne fra Inti, forteller Bjørg Sørhus.

Det var ikke bare hun og barnebarna som syns Inti skilte seg ut i positiv forstand. Etter karnevalsparaden ble det beste innslaget kåret, og den svenske dansegruppen gikk av med seieren.

Selv var Inti svært fornøyd med både opptreden og publikum.

— Dette var jette kul. Vi kom til Kristiansand kun for å delta i paraden, og det gikk veldig bra. Det virket som om publikum også likte oss, sier Delaga Ntyve (17).

Det var nok ikke mange av parade-titterne som forsto at Inti var fra Sverige. Vårt nabofolks folkedans var det i hvert fall ikke snakk om.

— Dansen heter «tobas». Det er en boliviansk folkedans, forklarer Alexandra Espinoza (17).

Sjefen selv

Men det var ikke bare boliviansk folkedans som fanget oppmerksomheten til de mange skuelystne langs paraderuta. Blant annet deltok en rekke turnlag som er i Kristiansand under Gymfestivalen. Her var det mye artisteri å se, kanskje spesielt fra de slovenske turnerne fra Club Flip Slovenija. Flere av lagets medlemmer tilbrakte like mye tid oppe i luften som nede på bakken i løpet av den tre kvarter lange paraden.

En annen populær person i paraden var sjefen over alle sjefer, Asgeir Borgemoen. Han kjørte en kabriolet lengst fremme i paraden.

— Det var veldig moro å være med på paraden. Dessverre fikk jeg ikke sett noen av innslagene, så egentlig hadde det kanskje vært like gøy å være publikummer, sier Borgemoen.

Barnas store helt spilte et svært vesentlig rolle på den siste dagen av Kulturkarnevalet. I tillegg til å delta i paraden, holdt han også show på Øvre Torv. Her fortalte han både barn og voksne om hvor viktig det er å holde løftene sine. Dette gjorde han i samarbeid med Tusenårsmålene, Kulturkarnevals verdipartner under festivalen. Organisasjonen jobber med opplysning om FNs Tusenårserklæring, et løfte fra alle medlemslandene om blant annet å halvere verdens fattigdom innen 2015. For at alle i Kristiansand skulle huske hva verdens ledere har lovet, plantet Borgemoen med hjelp av gravemaskin en ripsbusk i Wergelandsparken.

  • Nå kan man plukke seg rips hver gang man går gjennom parken. Når du spiser ripsen kan du huske på løftene, forklarte Asgeir til barna som fulgte nysgjerrig med.

Fornøyde arrangører

Arrangørene av festivalen er svært fornøyde med Kristiansands første Kulturkarneval.

— Dette har gått over all forventning. Det frister virkelig med en gjentakelse, sier Melissa Jocelyn Lesamana, presseansvarlig for Kulturkarnevalet.

Det er usikkert hvor mange mennesker som har besøkt den populære festivalen på Øvre Torv.

— Kulturkarnevalet er gratis, og hvem som helst kan bevege seg på området. Derfor er vi ikke helt sikre på hvor mange som faktisk har besøkt festivalen, forklarer Lesamana.

Hun mener en eventuell ny festival til neste år, vil bli enda bedre.

— Selv om det meste har gått på skinner, har vi lært mye av å arrangere Kulturkarneval. Jeg tror også at festivalen har etablert seg som et positivt tiltak som folk gjerne besøker igjen, sier hun.