KRISTIANSAND: — Swing? Ja, folk kan danse absolutt hva de vil når vi spiller. Det er når publikum danser vi har det best på scenen, sier Ola Hilmen fra Valdres. 23-åringen har sammen med jevnaldringene Erik Sollid (Bærum) og Tuva Livsdatter Syvertsen (Asker) dannet hardingfelekollektivet Valkyrien Allstars.

Trioen gav denne uka ut en selvtitulert debutfullengder, etter at de i fjor gjorde seg bemerket på tv under Nrks «Kjempesjansen».

Konsert på kick

Nå er de på turné langs kysten i regi av Rikskonsertene, og i kveld er det Egdefolk som arrangerer konsert med dem på Kick i Kristiansand. Selv om det kan bli bra i kveld, skal det noe til at mottagelsen blir like god som på stampuben Valkyrien i Oslo. Det er her Valkyrien Allstars har «vokst opp», i rollen som husband.

— På Valkyrien ble det etter hvert til at vi fikk stående applaus når vi kom inn, sier Hilmen. De tre har kjent hverandre siden de var 14-åringer og ihuga utøvere av tradisjonell folkemusikk. Denne uka kom den selvtitulerte debutfullengderen ut med folkemusikalske toner i heller pønka drakt. Det drøyeste er kanskje «Hvis jeg var deg» (så ville jeg spandert en øl på meg) av Jokke og Valentinerne.

— Det var produsent Aslak Dørum fra DumDum Boys som foreslo at vi kunne spille inn en Jokke-sang, og vi valgte denne, sier Hilmen.

Alle tre i bandet synger, og i kveld har de med seg egen bassist. Mye av musikken er dypt rotfestet i tradisjonell folkemusikk, mens tekstene er hentet fra Lord Byron, Arne Garborg og andre. Hva sier museumsvokterne i folkemusikken til dette?

— Mottagelsen har vært overraskende positiv, selv om det selvsagt er noen som blir litt redde. Men det viser bare at miljøet er levende. Det ville vært verre om debatten hadde uteblitt, sier Hilmen, som ikke er redd for å snakke med tydelige bokstaver.

Klager uberettiget

Han mener for eksempel at mange folkemusikere klager uberettiget over manglende medieoppmerksomhet.

— Men de har mye seg selv å takke. Det har noe å gjøre med å være tilgjengelig, og det er du ikke når du sitter på scenen og ser ut som du sitter på kjøkkenet hjemme. Du må vise at «dette er kult» når du står på scenen, sier Hilmen.

Og det gjør du ifølge felespilleren ikke ved å stille i bunad.

  • Jeg elsker bunad, men det har ikke noe med musikken å gjøre. Du blir nemlig satt i bås med en gang dersom du stiller i bunad. Skal vi spille med bunad, kommer vi til å forlange «bunadstillegg», og det blir dyrt, flirer Hilmen.

Han kan fortelle om flere utsolgte hus på de sju konsertene gruppa har hatt til nå på turneen.

— Folkemusikkmiljøet er større enn folk tror, og det er også mange unge med. Vi håper på intim stemning, og vi kan garantere at vi skal gi full f fra scenen, forsikrer felefantomet.

Valkyrien Allstars spiller forøvrig et par låter på Platekompaniet samt signerer cd-er i ettermiddag.