— Jeg anbefaler alt Jens Bjørneboe har skrevet. Da mener jeg dikt, romaner, skuespill og essays. Jeg leser ham stadig og finner alltid noe nytt. Jeg liker litteratur som setter spørsmål ved etablerte sannheter. Bestialitetens historie, har således satt dype spor hos meg. Graham Greene er også en forfatter jeg setter høyt. Mens Jens Bjørneboe er en glimrende agitator, har Greene en annen form, men også han stiller de viktige spørsmålene. Han kommer ned til grunnfjellet i hva det vil si å være menneske, og stiller oss overfor ulike etiske dilemmaer. Romanen Den menneskelige faktor, er en slik bok. Den gjorde inntrykk.

Det er visst et litt gammelmodig preg over de bøkene jeg foretrekker.

— Leser du også samtidslitteratur?

— Jeg leser mye manuskripter, men det blir liten tid til annen samtidslitteratur. Har blant annet ikke lest noe av Ari Behn, men vet ikke om jeg har gått glipp av noe.

— Du overlever det sikkert. Har du noen andre gammelmodige bøker å anbefale?

  • Alle unge menn bør lese Agnar Mykle. Sangen om den røde rubin og Lasso rundt fru Luna er obligatoriske. Om ikke annet for å få trøst! Ellers er jeg veldig glad i krim og mysterier av god gammel årgang. John Dickson Carrs Sort Messe er en av favorittene. Husker fremdeles jeg leste den som ung gutt med 40 i feber. Jeg lå i en døs og levde meg inn i handlingen. Ellers må du få med at jeg har lest alle bøkene om Morgan Kane. Kjell Hallbing er en glimrende forteller, og bøkene fungerer ypperlig som tidtrøyte.

— Agder Teater markerer neste år Wergeland-jubileet. Hva slags forhold har du til Henrik Wergeland?

  • Jeg anser Wergeland som en av våre største poeter. Vi kan være stolte av ham. Jeg er fascinert av hans blanding av ømhet og raseri. Denne uforutsigbarheten gjør ham til et spennende menneske. Det er vel bare Henrik Wergeland og Stein Lillevolden som er blitt arrestert for å demonstrere 17. mai.

— Hvordan ser bokhyllen din ut?

— Den er rimelig ok. Teaterforfatterne, de er der. Jeg er en av de få som er eier av Bertolt Brechts samlede på tysk. Tronsmo bokhandel bestilte i sin tid tre sett som de skulle selge for 1800 kroner. Jeg kjesket på samlingen en god stund og fikk den til slutt for 800 kroner. Brecht samlede på originalspråket hadde tydeligvis ikke slått så godt an.

— Hvilken bok ser du fram til å lese?

— Forstår at jeg bør lese mer samtidslitteratur, og vet det er mange gode norske forfattere der ute. Syns Jan Kjærstad skriver fornøyelig, og vil gjerne lese mer av ham.