— Denne utstillingen tar mye tid. Det må man bare akseptere, sier Tamar Guimarães til Fædrelandsvennen.

- Fantastiske lokaler

I tredje etasje på Sørlandets Kunstmuseum er det hektisk aktivitet. Guimarães kunstverk skal gjøres klare, og de skal tilpasses de sju rommene som hun har til rådighet. Brasilianskfødte Tamar Guimarães jobber med et bredt spekter av medier, inkludert film, video, lysbilder, tekst, lyd, tegning og installasjoner. Alt dette skal passe sammen, og finne sin plass slik at de ulike elementene ikke forstyrrer hverandre.

— Omtrent 40 prosent av det som stilles ut skapes på nytt, så det er mye som kan gå galt. Men det er ikke kaos, påpeker kunstneren.

— Det er fantastiske lokaler å jobbe i. Det er veldig bra å komme til Norge. Det er sjelden at et museum er så involvert og bidrar så mye til at det skal bli bra, sier hun.

Den kommende utstillingen har blitt til i samarbeid med Sørlandets Kunstmuseum og CentrePasquArt i Biel i Sveits, der Guimarães skal vise arbeidene sine senere i år.

Kurator Else-Brit Kroneberg og kinomaskinist Hege Lochner gjør klar en filmframviser som skal brukes i utstillingen. Foto: Eva Myklebust

Jan Leton

En rød tråd i Guimarães arbeider at hun bruker fiksjon som tilnærming til virkeligheten. Hun bruker også historien til å kommentere sosiale og politiske problemer i dag.

— Historie er subjektiv, og man leser historie ut i fra nåtidens behov, forklarer Guimarães.

Tamar Guimarães, "Canoas" (2010). 16mm film overført til digitalt format, 13’30’’.Courtesy kunstneren og Galeria Fortes Vilaça Foto: Tamar Guimarães og Galeria Fortes Vilaça

Det er hennes arbeider med Jan Leton et godt eksempel på. Leton kom til Skagen på tidlig 1800-tallet og ble gitt som slave til forvalteren av Skagen. Guimarães har laget en fiktiv dokumentar om Jan Leton, der en forsker prøver å finne informasjon om ham.— Det viktigste er å se på hva som ble fortalt om Jan Leton. Man ser trender i politikken, og hvordan stemningen forandrer seg med årene, forklarer hun.

- Hva slags reaksjoner håper du på når utstillingen åpner?

Stillfoto fra "The Work of the Spirit (Parade)" (2011). Foto: Tamar Guimarães og Galeria Fortes Vilaça

— Jeg håper at publikum synes at det er interessant.Torsdag åpnet Tamar Guimarães sin første separatutstilling i Norge med arbeider fra de ti siste årene. Guimarães har hatt en rekke store utstillinger rundt om i verden.

— Et av Kunstmuseets satsingsområdet er å styrke det internasjonale programmet. I år det 20-års jubileum og da ville vi balansere programmet slik at det både inneholder regionale og internasjonale kunstnere, sier kurator Else-Brit Kroneberg, og fortsetter:

— Tamar Guimarães er ganske synlig på den internasjonale kunstarenaen, men har ikke vært så synlig i Norden, og har ikke vært vist i Norge før.

Drypp av hint

Kroneberg håper at publikum vil bruke mye tid på utstillingen.

— Det er mange kunstnere i dag som er opptatt av politikk og historie som utrykker seg veldig direkte. Det blir statement art. Men her blir du presentert for en fortelling der det hele tiden drypper ned hint som setter i gang en prosess som får deg til å tenke og reflektere. Det blir en kunst som ikke er så pågående, men som lar publikum selv velge hvilket nivå de vil legge seg på - om de vil grave dypere eller henge seg opp i bare ett aspekt.