Sveinung Hølmebakk, som er bosatt på Tinnheia, og resten av Nordic Tenors inntar Kilden torsdag 10. desember. Foto: Pressebilde
Nordic Tenors består av Roald Haarr fra Jæren (t.v), Jan Tore Saltnes fra Holmestrand i Vestfold og Sveinung Hølmebakk fra Karmøy. Sistnevnte bor på Tinnheia. Foto: Pressebilde

Hvordan blir deres julekonsert?

Sveinung Hølmebakk, som er bosatt på Tinnheia, og resten av Nordic Tenors inntar Kilden torsdag 10. desember. Foto: Pressebilde

— Vi har jo alltid vært opptatte av å ha julehumor som en del av konserten. Samtidig legger vi stor vekt på de tradisjonelle julesangene. Det blir rett og slett jul fra a til å! Hvorfor inviterer dere til julekonsert?

— Det er vår måte å gi julestemning til folket. Det er ikke jul for oss uten å dra på turné. Vi er jo født med «O, Helga Natt» i munnen siden vi er tenorer.

Står du inne for budskapet dere fremfører?

— Det gjør vi absolutt. Samtidig legger vi vekt på at konserten skal inneholde både engler og nisser. Det vil si at vi vil at vårt show skal passe inn i både kulturhus og kirker.

Bør de som formidler julebudskapet være personlig kristne?

— Nei, det synes jeg ikke. Det må alle få lov til.

Hva er det sentrale i budskapet dere vil formidle?

— Det er jo budskapet om at Jesus ble født. Og dette er jo et gledens budskap. Derfor passer vi på at konserten vår først og fremst er en glad julekonsert. Dennordiske julen kan bli litt melankolsk.

Forteller det oss noe at det er så mange som søker til julekonserter?

— Jeg tror de fleste søker til julekonserter for å få den gode stemningen. Musikken fremkaller en emosjonell respons som mange søker i juletidene. Akkurat som at spesielle lukter kan gi minner tilbake i tid, kan også musikk fremkalle en slik reaksjon.

Er det en fare for at julekonserter kan bli for lettvinte og kommersielle?

— Det er klart at man kan tjene penger på julekonserter, men jeg har også sett artister som har gått på en smell økonomisk. Å holde julekonserter er rett og slett økonomisk risikabelt. For vår del drar vi rundt med sju mann på veien og besøker i år 25 ulike kulturhus og kirker. Hotell, leie av lokaler, rigging av utstyr og alt annet er fryktelig dyrt. Så hvert år tenker vi på om det går i pluss, men heldigvis for vår del går det som regel bra.

Er det rom for kunstnerisk nyskapning i dette segmentet, eller går det på autopilot?

Nordic Tenors består av Roald Haarr fra Jæren (t.v), Jan Tore Saltnes fra Holmestrand i Vestfold og Sveinung Hølmebakk fra Karmøy. Sistnevnte bor på Tinnheia. Foto: Pressebilde

— Det er det. Vi kjører et tradisjonelt repertoar med julelåter, samtidig som vi føler at vi er nyskapende på humor-delen av showet. Jeg kan også nevne at vi ikke bare har norske låter på programmet, men også en eksotisk medley med utenlandske julelåter fra land som Hawaii og Spania. Flere artister og grupper har spesialisert seg på julekonserter, hva tenker du om det?

— Det har jo blitt en egen konsertsjanger og vi synes selv at den årlige juleturneen er viktig for oss, men andre konserter som vi har ellers i løpet av året er like viktig.

Hva betyr førjuls-sesongen økonomisk for dere?

— For å være helt konkret utgjør førjuls-sesongen 20 prosent av vår årlige konsert-virksomhet. Vi baserer oss ikke bare på en god førjulstid, men en jevnlig flyt av konserter året rundt.

Hva synes du om den norske julefeiringen? Hva er bra og hva kan bli bedre?

— Jeg elsker den norske julefeiringen! Som sagt så er det viktig å tenke på at dette er gledens høytid, noe vi kan gjøre mer.

Og sist men ikke minst, julesangfavoritten?

— «O, Helga Natt» er min desiderte favoritt. Den synger jeg hver jul.