Torolf Kroglund mener Protestfestivalens profil er en "reaksjonær suppe". Foto: Tore André Baardsen

— Festivalen er en veldig god ide, men gjennomføringen er slett. Det hadde nok vært bedre om den fikk dø og noen andre overtok, sier Torolf Kroglund. Lederen av Ibsen-Hamsun-dagene/Sørlandets Litteraturfestival er blant dem som ikke legger fingrene imellom når det gjelder Protestfestivalen.

Meningene kommer fram i en debatt på Facebook hvor flere kulturpersonligheter fremmer til dels svært krass kritikk mot en festival som nå er i sin årvisse pengeknipe. Det er forfatteren Cornelius Jakhelln som tar initiativet med uttalelsen «Protestfestivalen honorerer ikke deltagere, og er likevel på kulturbudsjettet».

I diskusjonen som følger får festivalen og måten den drives på til dels hard medfart, og flere gir uttrykk for at de ønsker den død og begravet.

Blant de skarpeste kritikerne er Kroglund den mest profilerte:

«Reaksjonær suppe«

— En ting er at de er på kommunens kulturbudsjett og får mye annen offentlig støtte samtidig som de ikke utbetaler honorar til dem som opptrer. Dessuten er det definitivt god grunn til å stille spørsmål ved utgangspunktet for festivalen som later til å være en reaksjonær suppe. Det virker som de mener de kristne er en forfulgt minoritet, og det er vanskelig å gripe protestaspektet. Debattene er også kjedelige og tannløse, og med tema som er så langt ute at de færreste kjenner seg igjen i dem, sier Kroglund.

— Men fremdeles er det altså en rekke store, nasjonale navn som støtter denne festivalen?

— Ja, det synes jeg bare er veldig rart, sier Kroglund.

«Har den livets rett?«

En annen som har kastet seg på i debatten er Ivo de Figueiredo, kjent for sine bøker om Henrik Ibsen og Henrik Wergeland.

— Jeg har selv takket nei til å opptre på Protestfestivalen fordi de ikke betaler ut honorar. Jeg vil påpeke at litteraturfestivaler arrangeres nærmest på hvert nes, og alle andre klarer å honorere dem som stiller opp. Og hvis Protestfestivalen likevel har problemer selv om de ikke betaler folk, ja da kan man spørre seg om den har livets rett, sier de Figueiredo.

Ved siden av profilen er det Protestfestivalens økonomiske modell det stilles spørsmål ved.

Styrelederen forsvarer

Styreleder Roger Christiansen opplyser at festivalsjef Svein Inge Olsen hever snaut 400.000 kroner i lønn, av en total budsjettramme på 1,6 millioner kroner. Av disse pengene er blant annet 175.000 kroner støtte fra Kristiansand kommune. Festivalen har også fått støtte fra statsbudsjettet og Fritt Ord-fondet.

— Svein Inge Olsen har ingen annen inntekt enn dette, og han jobber hele året med festivalen. Det er å skyte langt over mål å kritisere at han får lønn for arbeidet sitt, sier styreleder Roger Christiansen i Protestfestivalen.

— Men samtidig som han får lønn betales altså ikke andre bidragsytere?

— Hoveddelen av festivalen er debatter, og det er også vanlig andre steder at debattanter stiller uten å få honorar. Om en musiker så opptrer i pausen i debatten uten honorar, er det ikke sammenlignbart med store konserter hvor hovedinnholdet er musikk. Det har vi også hatt før, og da har artistene fått lønn, sier Christiansen.

— Men ett av hovedklagepunktene her gjelder forfattere som ikke får lønn.

— Ja, og da står en i tilfelle fritt til å si nei til å delta. Hovedinnholdet hos oss er fremdeles debattene, sier styrelederen.

Festivalleder Svein Inge Olsen vil ikke kommentere kritikken, og henviser til styreleder.