— Johan Borgen sa at en novelle skal være en eksplosjon som detonerer i siste setning. Lunta tennes når du begynner å lese. Det gjelder bare å plassere dynamitten på et godt sted hvor den har effekt, humrer Terje Dragseth.

Forfatteren og filmregissøren gir neste uke ut novellesamlingen "Solen sukker i min sko". Det skjer to år etter at den kritikerroste og prisbelønte diktsamlingen "Bella Blu - en håndbok for verdensrommet" skaffet ham et nasjonalt gjennombrudd.

— Hvis noveller er dynamitt, kan poesi mer sies å være nitroglyserin, sier Dragseth der han sitter i forsvarets gamle børsemakerverksted på Odderøya.

Dynamittplassering

Her eimer arbeidsbenken ennå av våpenolje, og her skaper Dragseth både musikk og litteratur. På veggene står det skriblet manifester med tusj. Ett av dem lyder: "Kunst = språk med umiddelbar analytisk virkning".

På veggene står manifester og fyndord skriblet. Bildet er fra Dragseths filmutdanning i København. Han står til høyre med rød lue. Foto: Torgeir Eikeland

— Det handler om skaperkraft som en mulighet for livsutfoldelse og empati. Intensjonen har vært å forfølge noen bilder og scener som dukker opp hos meg, og som jeg dikter videre på. Når leseren opplever disse novellene skjer en tredje ting, for leserens tolkning er ikke noe jeg kan påvirke bevisst, sier Dragseth.- Boka består av 38 korte noveller. De har titler som "Europa", "Krig", "Hund" og så videre. Gjennomgående handler de om mellommenneskelige relasjoner, også slik de kan være sett gjennom øynene til en hund. Eller de kan handle om et Europa der folk lever i dyp krise på grunn av spekulasjoner i verdensøkonomien, sier forfatteren.

Han har klare meninger om hvor han helst vil plassere dynamitten sin, uten at novellesamlingen dermed er politisk:

Fantasiløse politikere

— "Krise" er bare et ord kapitalismen har satt på det for at vi skal yte mer til kassa bankene forsyner seg av. Folk trekkes ned i fattigdom og elendighet på grunn av en skapt krise, sier Dragseth.

Han mener litterær skaperkraft og fantasi kan være et middel i kampen for å endre bevisstheten også hos dem som styrer:

— Det er et tema for alt jeg gjør: Empati krever innlevelse som igjen krever fantasi. Jeg opplever mangel på fantasi hos våre politikere. De viser en uhyre snever forestillingsverden, og det gjenspeiler seg i deres språk, handlinger og beslutningsevne, fyrer han løs.

Kilden finner deg

"Solen sukker i min sko" er kalt opp etter en strofe fra diktet "Aften" av danske Gustaf Munch-Petersen. Han døde 26 år gammel som frivillig i den spanske borgerkrigen.

"duggens snegl læspede saligt:

søgeren gaar vild

kilden finder en -

- sol sukker i min sko -"

— Ser du? Hvis du leter for mye går du vill, men hvis du slutter å lete finner kilden deg og meningen kommer til deg. Det er som hvis du leter etter kjærlighet. Du finner henne ikke. Men så kommer det et kvinnfolk inn fra venstre, og så lever du sammen med henne i førti år.

— Og hun var ikke som du trodde hun skulle være?

— Du sa det selv: Du får noe, men ikke det du trodde du lette etter.