— Jeg tror et eget litteraturhus ligger langt fram i tid, og jeg tror ikke dette er noe vi kan sette av midler til i første omgang. Jeg tror vi må nøye oss med samarbeidet vi nå får mellom kunsthallen og biblioteket. Dette henger også sammen med den økonomiske situasjonen, sier Haukom.

Her i gamle Norges Bank planlegges et rent litteraturhus, mens man i biblioteket skal ha Litteraturens og Kunstens Hus. Foto: Reidar Kollstad

Fædrelandsvennen skrev onsdag at det planlegges to litteraturhus i Kristiansand. Kulturstyret tar torsdag stilling til en avtale mellom Kristiansand folkebibliotek og Kristiansand Kunsthall om et Litteraturens og Kunstens Hus i bibliotekets lokaler. Samtidig skal biblioteket bygges om for 10,5 millioner kroner i 2015 og 2016. Samtidig planlegger arbeidsgruppa for litteraturhus i Kristiansand å opprette et rent litteraturhus i lokalene til gamle Norges Bank i Dronningensgate 30. Arbeidsgruppa ledes av UiA-lektor Alf Kjetil Igland. 27. august arrangeres et strategimøte før det er meningen å opprette en litteraturhusstiftelse.

Tre inntektskilder

— Hvor mange kommunale kroner vil dere trenge for å realisere litteraturhuset i gamle Norges Bank?

— Vi tenker oss en finansieringsmodell som ligner litteraturhuset i Fredrikstad. Inntektene kan komme fra tre kilder. Det ene er private sponsorer, deriblant Fritt Ord. Det andre er egeninntekter for eksempel fra billettsalg. Det tredje er offentlig støtte fra blant annet fylkeskommune og kommune, sier Igland.

— Men tror du kommunen er villig til å støtte dette når det allerede finnes et lignende tilbud på biblioteket?

— Det kan ikke jeg vite noe om. Kommunen vil nok i utgangspunktet prioritere sitt eget, som i dette tilfellet er biblioteket. Men det er politikerne som må se om de ønsker merverdien jeg mener et litteraturhus vil gi byen, og det er en utfordring for oss å få politikerne og publikum til å se distinksjonen mellom disse to tingene, sier Igland.

«Lite ferdigtygd«

— Litteraturhus i Norges Bank er et flott tiltak, og det er mange kloke hoder med på prosjektet. Men det virker som det er litt lite ferdigtygd. Kanskje de burde presentert et grundigere forslag til kulturstyret, sier Haukom.

Ingrid Wisløff Jæger (Ap) stiller også i kulturstyret torsdag. Hun sier dette:

— For meg er det viktigste det samarbeidet mellom kunsthallen og biblioteket som nå opprettes. Med det får vi noe som er annerledes enn et rent litteraturhus, og jeg tror det blir klar forskjell på de to tiltakene, sier Jæger.

For tidlig å si

— Men er det kommunale penger til begge?

— Det kan jeg ikke svare på nå. Vi må følge utviklingen og se hva som skjer, sier hun.

Harald Sødal (KrF) sitter også i kulturstyret. Selv om han ikke stiller i møtet torsdag har han meninger:

— Det mest naturlige er at de kutter ut «litteraturhus»-ordet på biblioteket. Vi kan ikke ha to litteraturhus i byen, for da blir det begrepsforvirring, sier Sødal.

— Men i så fall: finnes det da kommunale penger til begge?

— Du kan ikke spørre meg om sånt. Det får vi se senere, sier Sødal.