Nobelprisvinneren fra 2000, Gao Xingjian, for øvrig den første kineser som har mottatt denne prisen, har siden han forlot Kina i 1987 hatt tilhold i Frankrike. Som så mange intellektuelle ble han under kulturrevolusjonens kaotiske år sendt til omskolering på landsbygda. Først i 1979 fikk han utgitt en bok og lov til å reise utenlands.

Et menneskes hellige bok ble utgitt i 1998 og er en roman med sterke selvbiografiske trekk. De senere år er det kommet atskillige bøker som forteller om redslene under kulturrevolusjonen i Kina. Her står Gaos bok helt i en klasse for seg. Vi har å gjøre med en forfatter som ikke fremstiller seg som offer og heller ikke bare forteller historien om det som skjedde. Vi får en nyansert og mangslungen historie fortalt av en som var delaktig, en som var så livredd at det gjorde ham til en opportunist, en som handlet slik at han fikk avsky for seg selv. Vi får på en ganske enestående måte dokumentert hvordan daglig terror og hjernevasking innvirker på et menneske. Dag ut og dag inn i redsel for plutselig å være på den gale siden. For dagens revolusjonære var ofte morgendagens kontrarevolusjonære.

Som i Gaos første bok på norsk, Åndefjellet, er også årets bok en indre sjelereise. I nåtid befinner vi oss i Hongkong like før Kinas overtakelse i 1997. Fortellerstemmen kaller seg «du», mens når fortiden i Kina beskrives, er den blitt til «han». Det er en ribbet sjel som trer fram for leseren. Desillusjonert drukner han seg i kvinneskjød og lar det bli en slags form for renselse. Men fortidens gjerninger ligger der sementert i hans indre. Helst vil han nok la det være slik, glemme. Men han tvinges bit for bit til å avdekke og dissekere. For gjennom alle de forrykte årene i kulturrevolusjonens Kina beholdt han evnen til å tenke selvstendig, selv om han var livredd og gikk på akkord med seg selv. Derfor ble han i stand til å skrive denne boken. Et sterkt dokument ikke bare politisk, men i høy grad også som forsvar for individets rett til fritt å tenke og gi uttrykk for sine tanker.

Oversetterne har her gjort en aldeles glimrende jobb og også skrevet et innsiktsfullt etterord.

Torbjørn Trysnes

BOK

Et menneskes hellige bok

Forfatter: Gao Xingjian

Roman

Oversatt fra kinesisk av Harald Bøckman og Baisha Liu

Forlag: Aschehoug