KRISTIANSAND: — Jeg er veldig glad for at vi ble frikjent. Jeg var veldig spent, og var ikke sikker på utfallet. Og det faktum at meddommerne stemte for frifinnelse mens rettens formann stemte mot, viser at vi ikke har noen grunn til å hovere, sier styreleder Magne Aasheim Knudsen til Fædrelandsvennens nettavis.

Han er glad at vaktenes vurdering av sikkerhetsrisikoen ved å avbryte samleiet ble tatt på alvor av flertallet i retten.

— Nå må vi få lagt denne saken død for alltid, sier en lykkelig styreleder.

Dermed slipper Quartfestivalen å betale boten på 50.000 kroner som politiet i Kristiansand ila etter at det såkalte regnskogparet hadde seg på scenen i Bendiksbukta 6. juli i år. Festivalen får også dekket saksomkostningene på 17200 kroner.

Det var altså en splittet Kristiansand tingrett. Flertallet bestående av de to meddommerne mente det ville vært for farlig for publikums sikkerhet dersom vaktene hadde grepet inn og avbrutt samleiet. Mens rettens formann, dommerfullmektig Morten Henriksen, mente vaktholdet var så godt at risikoen ikke var for stor.

For festivalen var tiltalt for medvirkning til en ulovlig handling fordi den ikke sørget for å avbryte samleiet.

Retten er ikke i tvil om at festivalen hadde et ansvar for å avbryte handlingen. Det var så mange vakter til stede som så det som skjedde, over så lang tid (fem minutter) at det var fullt mulig å gripe inn å hindre krenkelsen særlig overfor de mindreårige om ufrivillige var vitner.

"Vaktene var i dette tilfellet observatører av at en straffbar handling ble begått over tid. Vitner har forklart at hendelsen varte opp mot 5 minutter. Handlingen må karakteriseres som oppsiktsvekkende, og vaktene kan ikke ha vært i tvil om at handlingen lå utenfor lovens grenser," skriver retten.

Retten mener at festivalens ansvar ikke ble mindre av det faktum at politiet var tilstede, og kunne ha grepet inn.

Festivalens ledelse og Cumshots har påstått at bare Kristopher Schau og Ole Petter Andreassen i Cumshots visste hva som skulle skje på scenen. Det blir de trodd på av retten.

"Men flertallet i retten finner at vaktene eller andre ansatte i Quartfestivalen ikke hadde andre handlingsalternativer enn å la samleiet fortsette frem til en naturlig avslutning," skriver retten.

.