Den serbiske forfatteren Veselin Markovic, født i 1963, vakte stor oppmerksomhet med romanen Opp til overflaten da den ble utgitt i 2001. Boken ble kåret til årets bok i Serbia og er til nå kommet i fem opplag.

Hovedpersonen i boken lever et velordnet og borgerlig liv. Han jobber i en bank, er sammen med den vakre Katarina og alt ligger til rette for et regelmessig og godt liv. En dag har Katarina fått vite at en hypnotisør er i byen og sammen oppsøker de ham for spenningens skyld. Under hypnosen skjer det noe. Han vet ikke hva. Etterpå trekker Katarina seg unna. Hun vil ikke lenger være sammen med ham og vil heller ikke fortelle hva som skjedde under hypnosen. Kort tid etter gifter hun seg med Martin.

Tilværelsen hans blir snudd på hodet. Han oppsøker en lege og får vite at han lider av uhelbredelig kreft. Den samme legen oppsøker ham igjen og forteller at han likevel vil overleve. Men hvem var denne legen? Senere blir han umulig å få tak i. Virkelighet og drøm glir over i hverandre og han foretar handlinger som aldeles ikke er i samsvar med hva han tror er hans egentlige personlighet. Han sier opp jobben i banken, ikke på en normal måte, men ved å gå inn til sjefen og kaste et gammelt blekkhus i ansiktet på ham. Så står han der uten jobb, blir etter hvert kastet ut av leiligheten og søker tilflukt på et lugubert pensjonat.

Men hva skjedde under hypnosen? Det er det bare Katarina som vet. Etter lang tid går hun med på å møte ham. Men heller ikke nå vil hun fortelle noe. I stedet snakker hun om ekteskapet sitt som ikke går så bra for ektemannen slår henne.

Forteller hun dette med overlegg? Han vet ikke sikkert. Nå styres han mest av irrasjonelle krefter. Han anskaffer seg en pistol og etter lange overveielser dreper han Martin. Selv blir han ikke mistenkt, er bare til korte avhør hos politiet. Etter begravelsen oppsøker han Katarina og nå forteller hun litt om hva som skjedde hos hypnotisøren. Han var ikke seg selv, sier hun. Han snakket med en fremmed stemme som om en annen personlighet hadde bolig i ham. Han lar seg hypnotisere på ny. Han må vite hvem denne fremmede er.

Mer skal ikke røpes her. For dette er en nifs og svært suggererende skrevet bok. Man blir på sett og vis trukket inn i hovedpersonens tankeverden. En tankeverden som gradvis beveger seg mot avgrunnen etter hvert som den andre, den mørke siden av personligheten, mer og mer tar styringen.

Torbjørn Trysnes

BOK

Opp til overflaten

Forfatter: Veselin Markovic

Roman

Oversatt fra serbisk av Brit Bakker Haugen

Forlag: Solum