«Å dø for tidlig eller bli gammel, andre alternativer finnes ikke», har Simone de Beauvoir sagt. Og med dette sitatet innleder Kirsten Thorup sin siste bok, Ingenmannsland. En sterk debattroman omkring hva det vil si å bli gammel. Samtidig et innlevende og bevegende portrett av Carl Sørensen, 94 år og nettopp plassert på et aldershjem av sine barn. Carl har mistet sin kjære kone Marta og han lengter sårt etter å besøke graven hennes. Men han får ikke lov fordi han har en tendens til å rote seg bort. Han er ikke i stand til å kommunisere fornuftig lenger. Så blir han det offentliges ansvar. Barna har sine egne liv, har ikke så god tid til sin far. Og han plasseres i ukjente omgivelser, stues bort som en levende død. Ingen fortid, ingen fremtid. Fratatt all verdighet. Han befinner seg fanget i et ingenmannsland. Der ingen har tid til å lytte til en gammel og lett forvirret mann. Der alt skal være effektivt, for tid betyr penger. Bare en av pleierne tar seg tid. Og bare et eneste menneske er nok til at man kan merke varmen fra alt levende, sier Kirsten Thorup.

Carl har en hemmelighet knyttet til datteren Ellen. Hun har lenge vært fraværende fra hjem og foreldre. Det er broren Ulf som har hatt ansvaret og tatt beslutninger. Ellen har skapt seg sin egen karriere, men føler nå at hun har tapt mye, også sin sønn som er forsvunnet i scientologikirken. Nå besøker hun sin far og han forsøker å fortelle henne at det er hennes tante som er hennes biologiske mor. Men han klarer ikke å gjøre seg forstått. Det er for sent. Også Ellens omsorg for sin far kommer for sent.

Familiestrukturene er blitt løsere. Det individuelle valget er blitt større. Rotløshet og avstand kan bli en følge av det. I vårt hektiske samfunn er tid penger, og penger og profitt er det alt dreier seg om, rundt og rundt og rundt. Hva er det vi gjør med våre liv?

Og plutselig en dag er vi der, ved porten til det ukjente. Kanskje får vi våre siste år i det ingenmannsland som Kirsten Thorup så overbevisende beskriver i denne boken. Resultatet av dansk og også norsk eldreomsorg i praksis.

Torbjørn Trysnes

BOK

Ingenmannsland

Forfatter: Kirsten Thorup

Roman

Oversatt av Bente Klinge

Forlag: Gyldendal