GRIMSTAD: Nå er «alle» i norsk filmbransje igjen reist til Grimstad. Fram til mandag formiddag skal det både vises film og diskuteres filmfaglige spørsmål. Og det skal deles ut en del priser.

Både norsk og utenlandsk film vises i Grimstad. Kortfilmfestivalens to forhåndsjuryer valgte ut 60 kortfilmer og 13 lengre dokumentarfilmer til å delta i det norske konkurranseprogrammet. Nåløyet er trangt, for opprinnelig var det til sammen påmeldt 407 norske filmer.

Farfar som forsvant

Blant de 13 dokumentarfilmene er Monica Csangos Evig din som i slutten av februar ble vist på TV 2. Regissøren, som er oppvokst i Kristiansand, har her fortalt en meget spesiell historie om sin egen familie. Den handler om farmor og farfar som levde tilsynelatende meget lykkelige i førkrigstidens Budapest. Under krigen ble Monicas jødiske farfar deportert, og siden ansett som død i fangeleir.

Flere tiår etter dukket det imidlertid opp spor etter ham i Bombay i India, der han angivelig etablerte samme butikk og med samme logo som han hadde i Budapest. I dokumentarfilmen ser man hvordan farmoren reagerer når hun blir konfrontert med disse opplysningene — det er ganske sterke og såre scener. Flere har snakket om at farmoren her blir fratatt selve livsløgnen. Filmen er tidligere vist også på filmfestival i Göteborg.

Overveldende

— Hva slags reaksjoner fikk du etter visningen i TV 2?

— Reaksjonene var helt overveldende. Riktignok fikk jeg en slags indikasjon på at jeg hadde rørt ved noe vesentlig allerede i Göteborg - men at jeg hadde beveget så mange mennesker visste jeg ikke. Idet filmen ble vist på tv kom det 40-50 tekstmeldinger og telefoner fra kjente og ukjente. Og henvendelsene fortsatte å strømme på i dagene etter. Jeg ble fortalt at det var en rørende film, en vanskelig film og en modig film. Noen sa dessuten at jeg hadde gått for langt i forhold til farmor, at jeg ikke hadde rett til å ta fra henne livsløgnen.

— Hva har alle disse reaksjonene fortalt deg?

— At folk er veldig sultne på filmer som handler om noe virkelig, om følelser som er vanskelige.

I tillegg var det en intens og viktig debatt internt i TV 2 der jeg er ansatt. Her sa dyktige tv-kolleger hva de mente, men den diskusjonen opplevde jeg aldri som ubehagelig.

— Er det siden dukket opp nye spor etter din forsvunne farfar?

— Foreløpig nei. Produsenten min var i Cannes i mai, og der ble det åpnet dialog med distributører. Så hvis filmen vises i flere land, eksempelvis i Sør-Amerika dit både jøder og nazister dro etter krigen, så er det kanskje noen i den godt voksne generasjonen som melder fra om at de har sett ham. Distribusjonen vil bli avklart i løpet av sommeren.

— Og hvordan har farmor selv det?

— Vi har snakket sammen etterpå. Farmor er fortsatt klar i hodet, men hun er blitt dårlig etter en operasjon og må holde sengen, sier Monica Csango som sysler med planer om flere dokumentarfilmprosjekter. Men intet er foreløpig avklart.

Sterke konkurrenter

I dokumentarfilmkonkurransen i Grimstad skal hun konkurrere blant annet mot Margreth Olins kritikerroste Ungdommens råskap som har gått på kino tidligere i år og som fikk terningkast 5 i Fædrelandsvennen. En annen sterk konkurrent er 100 prosent menneske, filmen om den unge gutten fra Egersund som foretok kjønnsskifte. Den fikk terningkast 4 hos oss da den gikk på Fønix.

Kortfilmer til alle hjem

Tidligere blomstret kortfilmene og dokumentarfilmene heftig under festivalen i Grimstad, og etterpå ble det meget stille om dem. Det har nå forandret seg radikalt etter opprettelsen av firmaet Norgesfilm i Kristiansand som sørger for distribusjon av film via bredbåndnett til privatkunder, skoler, bedrifter, institusjoner, organisasjoner, offentlige instanser og kinoer.

Direkte inn til din egen pc og om ønskelig videre til ditt tv-apparat kan du altså nå enkelt få en mengde filmer.

— I disse dager lanserer vi 25 filmer fra fjorårets festival i Grimstad pluss 11 av regissør Anja Breiens kortfilmer, sier innholdssjef Rune Tellefsen. - Fra før har vi 45 kortfilmer og 77 dokumentarer på vår liste.

Han står i foajeen i Grimstad kulturhus med egen stand for å fortelle om tilbudet og om samarbeidet med Norsk Filminstitutt som har ført til at Norgesfilm kan distribuere hele det nasjonale, digitale filmarkivet.

Ellers skal det holdes en rekke seminarer under festivalen. Det skal blant annet diskuteres det som kalles «de lovløse tilstandene innen norsk filmbransje» - om ungdommer som blir utnyttet på det groveste av «bølleprodusenter».

Og sent lørdag kveld er det duket for utendørs filmfest i Fjæreheia, hvor det skal vises en rekke kortfilmer. Det arrangementet er åpent for alle.