FASCINERT: - Ingen far i verden har vært mer stolt enn hva Josef var da han løftet opp det nyfødte barnet.» forteller Ole Paus og legger til: - Og så brøt helvete løs. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: — Julen hører de sårbare til. Tenk på historien om det nyfødte barnet, som vokste opp og vant over verdens største krigsmakt, Romerriket. Den historien har ikke Oslo bystyre tatt innover seg.

Slik begynner artisten Ole Paus sin konsert med Gaasehud i Kilden. Artisten som lenge var den som refset alt og alle.— I Oslo har de hjemløse, narkomane og prostituerte blitt jaget bort fra Plata, og til kvartalet over, Skippergata, for at man skal slippe å se dem. Jeg fikk et spørsmål en gang: Hvor tror du man finner Jesus, om han lever i dag? Jeg tror et godt tips er å starte i Skippergata, hos de mest sårbare av oss, sier Paus.

Alt han ikke kan

Paus sprer julebudskap med forestillingen «Natten er lang», med skråblikk på bibelhistorien, julesanger og sanger som har gjort Paus til en av Norges visesangveteraner.

FASCINERT: - Ingen far i verden har vært mer stolt enn hva Josef var da han løftet opp det nyfødte barnet.» forteller Ole Paus og legger til: - Og så brøt helvete løs. Foto: Jon Anders Skau

— Det er en stor ære for meg å få ha konsert med Gaasehud, ja, selv om jeg blir den personen med den styggeste sangstemmen her i kveld.Først måtte han flytte notestativet.

— Det minner meg bare om alt jeg ikke kan. Og jeg kan ikke noter, sier Paus fra scenen.

På nyåret får han sangene sine tolket av andre norske musikere, blant andre Lene Marlin, i TV 2-suksessen «Hver gang vi møtes». Neste år gir han ut en trippel-cd, som blir hans aller siste utgivelse.Etter 22. juli var Paus kanskje en av dem som hjalp, med sangen «Mitt lille land», som han også spilte i Kilden.

Fascinert av Josef

Selv er han mest fascinert av Josef. «Ingen far i verden har vært mer stolt enn hva Josef var da han løftet opp det nyfødte barnet.» forteller Paus og legger til: «Og så brøt helvete løs.»

— Jeg skjønner ikke nådebegrepet, det blir for digert for meg. Men den Josef jeg kjenner, er forutsetningen for kristen tro, han er min mann. Det står nesten ingenting om ham i Bibelen, men han var en kjernekar, en du drømmer om å ha i nabolaget. Han var stolt av to ting: at han var en fremragende håndverker. Og at han var mannen som elsket Maria.

Paus’ tolkninger av juleevangeliet, og særlig om hvordan Josef må ha opplevd situasjonen rundt Jesu fødsel, får latteren til å runge i Kilden. Paus forteller om de tre kongene som stormet inn i Stallen, med "tullete" gaver som ikke kunne brukes til noe. Og om da Josef godtok at han ikke var far til barnet, selv om Maria var jomfru.

— "Jeg tror deg", sa Josef til Maria da. Ikke mange menn i vår tid ville sagt akkurat det.