TØFF TOLKNING: Enkelte foreldre mente "Fantasihjelm" så ut som en mann med skytevåpen, og utsmykningskomiteen mente verket avvek fra den opprinnelige skissen. Foto: Privat

KRISTIANSAND: — Det er en god dialog mellom alle parter, sier billedkunstner Harald Fenn til Fædrelandsvennen.

Fenn ble nylig engasjert som ny kunstkonsulent etter at Sidsel Jørgensen trakk seg, og hadde tirsdag sitt første møte med kunstneren Tori Wrånes og representanter for barnehagen.

— Vi har nå startet en prosess, og jeg har håp om å finne en god løsning, fortsetter Fenn, men vil ikke gå i detaljer om hva det innebærer.

- Betyr det at skulpturen blir omarbeidet?

— Vi er i en prosess, og vil se hva som er praktisk mulig.

Dekket av presenning

Tori Wrånes Foto: Lars Hoen

Tori Wrånes fikk i fjor oppdraget med å lage utsmykning til den nye kommunale barnehagen, og resultatet ble skulpturen "Fantasihjelm" som ble plassert på barnehagens tak i mai i år. Der vakte den sterke reaksjoner blant enkelte foreldre som mente den liknet en mann med skytevåpen. Den ble raskt tildekket, og etter å ha vært skjult bak en presenning, ble den fjernet før barnehagens offisielle åpning 13. september.Wrånes skulle ha 390.000 kroner for oppdraget, og i henhold til regelverket utbetales en tredjedel når kontrakten inngås, en tredjedel når skissen er godkjent, og resten når selve kunstverket godkjennes. Men utsmykningskomiteen godkjente aldri det endelige resultatet. I følge den avgåtte lederen for komiteen, fotograf Sidsel Jørgensen, var det fordi skulpturen i for stor grad avvek fra skissen.

Engasjerte advokater

I høst eskalerte konflikten i den grad at både kommunen og kunstneren engasjerte advokater. Kommuneadvokat Helene Uglem har overfor Norske Billedkunstneres advokat Hilde Skjeggestad gjort det klart at kommunen ikke vil betale for en eventuell omarbeiding av skulpturen.

Nå har imidlertid statens fagorgan for kunst i det offentlige rom, KORO, antydet at de kan komme med en økonomisk håndsrekning dersom det utarbeides en plan for det videre kunstneriske arbeidet.

Det er også KORO som har oppnevnt billedkunstner Harald Fenn fra Oslo til "fredsmekler", en rolle han nå kombinerer med å være leder av utsmykningskomiteen for det nye rådhuset.

Harald Fenn opplyser at dialogen omkring "Fantasihjelm" nå fortsetter, men kan ikke si noe om den konkrete fremdriftsplanen. Kunstneren Tori Wrånes har ikke kommentert saken siden konflikten oppsto for et halvt år siden, og ønsker heller ikke å gjøre det nå.