OSLO: I begrunnelsen for valget heter det blant annet at «Dissimilis har bedret livskvaliteten og livsgleden til mange psykisk utviklingshemmede nasjonalt og internasjonalt, og har bidratt til å ivareta menneskerettigheter verden over».

Dissimilis ble startet av Kai Zahl som ønsket å realisere sin psykisk utviklingshemmedes sønns ønske om å spille i band. Zahl utviklet et system basert på fargekoder og metoden har vakt internasjonal oppmerksomhet.

Dissimilis har i dag over 80 medlemsgrupper i Norge og har vokst seg store også internasjonalt med deltakelse i 14 land og 10.000 medlemmer.

Peer Gynt-prisen er en hederspris som går til en person eller institusjon som har markert seg på en positiv måte på et samfunnsnyttig plan, og som har gjort Norge kjent i utlandet på en positiv måte.

Den første utdelingen fant sted i 1971, og gikk da til Einar Gerhardsen. Siden 1973 er det stortingsrepresentantene som har valgt prisvinneren etter at en uavhengig nominasjonskomité har valgt ut tre kandidater.

Årets pris deles ut under åpningen av Peer Gynt-stevnet 28. juli.