KRISTIANSAND:Det har vært et merkelig kinoår. De første seks månedene var tragiske, med dårlig besøk og røde tall i regnskapet. Men det snudde i juli. Nå i disse dager er vi på samme nivå som fjoråret, og ligger bare 1000 besøkende under fjorårstallet. Det regner jeg med vi har tatt igjen i løpet av desember , sier Petter Benestad, kinodirektør ved Kristiansand Kino.

Mye forskjellig

Første juledag er det tradisjon tro flere premierer på norske kinoer. I år er det hele åtte premierer, i tillegg til en nyinnspilling i 3D av en tidligere barnefavoritt, "Oppdrag Nemo".

Det som er spennende i år, er at det er så mye forskjellig. Vanligvis er det amerikanske filmer som dominerer, men slik er det ikke. Her er det god geografisk spredning , sier kinodirektøren, og nevner at både Storbritannia, Danmark, Frankrike, Estland, Canada og Tyskland er representert blant de åtte julefilmene.

Gullpalmevinner fra Cannes

Benestad har stor tro på den amerikanske storproduksjonen "Historien om Pi" og Gullpalmevinneren fra årets filmfestival i Cannes, "Amour".

— "Historien om Pi" er en utrolig flott film, og jeg er spent på hvordan den vil slå an. Den sammenlignes med "Avatar". Det er en eventyrfilm med mye spenning, og jeg mener det er god underholdning for barn fra 8-9 år og oppover, samt for ungdom og voksne. Den franske filmen "Amour" kan bli perlen blant årets julefilmer. Det er en film av god kvalitet, men er nok kanskje mest for de voksne, mener Benestad.

Håper på besøksøkning fra i fjor

"James Bond: Skyfall", "Reisen til julestjernen" og "Hobbiten: En uventet reise" er tre filmer som har sørget for mye besøk på Fønix i høst. Tallet for november i år var 10.000 høyere enn i fjor, noe som er en økning på 35 prosent. Og per 19. desember var tallet for desember 50 prosent høyere enn fjorårstallet.

— Jeg regner med at "Hobbiten" vil gå for fulle hus i romjula. Den er allerede oppe i 8.000 besøkende. Godt besøk i romjula vil bety at vi klarer budsjettene og vel så det. Det betyr en økning i besøk fra i fjor, og det så det ikke ut til etter de første seks månedene, sier Benestad, som for egen del holder seg borte fra kinoen i romjula.

Jeg har sett alle julefilmene, så for min del blir det skigåing , avslutter kinodirektøren.