PÅ KURS: På bildet ser vi noen av kursdeltagerne: Elisabeth Haugland Post, Elisabeth Skjebstad, Kristina Leganger Aaserud, Maren Fidje Bjørneseth Lene Wadseth, Ruth Marthea Mosvold Hogga, Michelle Flagstad, Irene Theisen og Tone Martine Kittelsen. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: — Det er ganske mange som er profesjonelle dansere på Sørlandet nå, men det er få tilbud. Derfor har vi valgt å utvide, sier Stine Stangenes-Tellefsen i Ravnedans-styret.

Høyt nivå

27.– 29. desember arrangerer Ravnedans for første gang kurs for profesjonelle dansere på Spinn Dansestudio. Fordi dansemiljøet, i likhet med andre kulturelle retninger i sør, er i ferd med å blomstre. Mange utdanner seg i dans, og gjerne i utlandet. Det betyr også nye impulser for Sørlandet.

— Mange reiser ut for å studere, og kommer tilbake etterpå. Det gjør at det blir et mangfold av mye forskjellig, sier styremedlem Tone Martine Kittelsen.

Mangfold speiles også i søknadsbunken til sommerens Ravnedans. Forestillingen arrangeres i Ravnedalen for fjerde gang i slutten av juli. I år kom 44 søknader fra diverse kompanier i Sverige, Danmark England og Norge. Men arrangørene har kun seks plasser til rådighet.

— Vi merker at nivået på søkerne blir bedre og bedre, i år er det svært høyt, sier Stangenes-Tellefsen.

Økonomi

Den høye andelen utlendinger i bunken viser at sørlandske dansere har tatt med seg historier om Ravnedans til utlandet og gjort folk oppmerksomme på det. Og de idylliske omgivelsene skader ikke.

— Det er jo utrolig vakkert i Ravnedalen. Og folk utenfra blir overveldet av å danse i sånne omgivelser. Det er en stor inspirasjonskilde, sier Kittelsen.

Og konseptet har etter hvert vokst seg stort. 860 mennesker var til stede på Ravnedans i fjor - det gjør arrangørene til en stor norsk scene for dans. Og de vil bli enda større.

— Vi skulle gjerne hatt midler og økonomi til en enda større festival, for det er stor pågang. Og målgruppa vi treffer er en gruppe som ikke har så mange arenaer. Normalen er at dersom man skal sette opp en forestilling så må man søke støtte hos for eksempel Kulturrådet, og det er en stor prosess som passer for de som er godt etablerte. Vår form treffer de som er unge og i startgropa. Det er mer ettertraktet enn vi hadde sett for oss, sier Kittelsen. Mens Stangenes-Tellefsen understreker at det også er et bevisst valg å utvikle seg sakte.

— Vi vil bygge oss opp, vi vil ikke at dette skal løpe løpsk slik at vi mister det, sier hun.

Utvelgelse i januar

I januar velges det ut hvilke dansere som får opptre på Ravnedans i sommer. For å få prosessen så rettferdig som mulig har arrangørene hentet inn ekstern hjelp i danser og koreograf Eivind Seljeseth og Laura Christina Brøvig Vallenes fra Loop loop loop.

— Vi er ikke er en vennegjeng som velger ut de vi selv kjenner. Derfor har vi fått med disse to for å kvalitetssikre vårt arbeid, sier Stangenes-Tellefsen.

Etter utvelgelsen i januar blir profilen og programmet til Ravnedans 2013 utarbeidet.