OSLO: – Jeg ser ikke så godt, men lærer meg replikkene likevel. Men det er en utfordring,sier Sverre Anker Ousdal til avisa Agder.

68-åringen skal spille i forestillingen «Onkel Vanja», og premieren i februar nærmer seg.

Han ble rammet av kreft i leveren i begynnelsen av 2008. Han ble kvitt kreften, men komplikasjoner gjorde at synet nesten forsvant. Under operasjonen hadde synsnerven som ligger bak øyet fått for lite surstoff.

— De sa det er naturlig at man ikke ser så godt. Det gikk noen timer, og jeg så fremdeles ikke noe. Da ble jeg undersøkt, og legen sa at han så en skade på synsnerven. Det skjedde noe som aldri har skjedd før her i landet. Man regner med at det skjer i bare ett av 250.000 tilfeller, sier han til avisa Agder.

På scenen igjen

I dag har han ingen symptomer på kreft. 68-åringen tar trikken og bussen på egenhånd – og spiller teater igjen. Men han har altså et nytt handikap.

— Teater er rutiner. Vi prøver på et arrangement i flere uker. Man vet hvor man skal stå, man vet hvor man skal sette seg. Jeg er i grunnen heldig som fortsatt kan gjøre det jeg liker aller best: Spille teater, sier han til avisa.

Etter at synet sviktet, har han spilt i fire stykker. Liv Ullmann er instruktør på «Onkel Vanja», og Anker Ousdal gleder seg stort til premiere, selv om han nå er litt mer begrenset på scenen.

— Det eneste jeg ikke kan gjøre på scenen nå, er å danse som Fred Astaire. Til det er jeg altfor redd for å havne i orkestergraven, sier den meritterte skuespilleren.