KRISTIANSAND: Fredag startet årets utgave av Videomarathon, og nøyaktig klokka tolv ble temaet sluppet på filmkonkurransens hjemmeside.

Årets team er "straff". Det er et tvetydig tema som er veldig aktuelt akkurat i dag. Det har dybde nok til at deltakerne kan tolke det på mange måter, og få frem sine kunstneriske ideer og sin egen stemme gjennom flotte filmer. Vi gleder oss veldig til å se bidragene , sier Knut André Pedersen, som er produsent for filmkonkurransen i Norge.

Størst i Danmark

25 norske bidrag er meldt på i konkurransen, som arrangeres for tolvte året på rad. Både amatører og profesjonelle kan være med, der vinneren får et produksjonlegat på hele 100.000 kroner.

— Dette har vært veldig populært i Danmark, og vi håper det skal bli det i Norge også. Tidliger har det vært omtrent 50 påmeldte fra Norge, så årets tall er ikke så høyt som vi hadde håpet på. På det meste har det vært med 400 bidrag fra alle de skandinaviske landene, sier Pedersen.

Det er i hvert fall to sørlendinger med i konkurransen, om ikke flere. Det er litt vanskelig å vite , legger produsenten til.

Sterke navn i juryen

Årets jury består av skuespiller Ingar Helge Gimle, regissør Jannicke Systad Jacobsen, som vant amandapris for beste norske kinofilm med "Få meg på, for faen", produsent Hugo Hagemann Føsker fra Fantefilm, som står bak "Fritt Vilt"-filmene, og regissør og kristiansander Trygve Allister Diesen.

Vi er veldig fornøyd med juryen, og håper det er folk filmskaperne ønsker skal se filmen deres. Det er en variert og fin jury som har meninger og som har laget mye film med høy kvalitet , sier Pedersen.

Juryen skal plukke ut de ti beste norske bidragene, som skal vises under den norske premieutdeling på Klingenberg Kino 16. september.

Vises på Nordisk Panorama

De tre beste filmene går videre til den store finalen i København i slutten av september, og vil også bli vist under Nordisk Panorama i Oulu i Finland fra 21.–26. september.

— Vi ønsker å være en alternativ arena for filmskapere, og det er ikke nødvendig å ha laget film før. Fjorårets vinner lagde sin film med en Iphone og et par stålamper. I VideoMarathon er det den som tolker emnet best som vinner, sier Pedersen, som har gått fra å være deltaker i både 2009 og 2010 til å bli med å arrangere filmkonkurransen i år.

For meg er det et spennende prosjekt. Man treffer mange flinke folk ved å være med, og man får et større nettverk både i Norge og Skandinavia. Det er inspirerende for egen del å være med som produsent , sier han.