KRISTIANSAND: — Dette jubler vi for, sier Kirsten Bonnén Rask.

— Faktisk er stemningen på grensen til hysterisk, smiler Harald Stensland.

Brukerne på Aladdin fikk torsdag se sakspapirene fra kulturkontoret hvor det foreslås at Kristiansand Eiendom (altså kommunen) fortsetter å leie ut Aladdin til de nåværende brukerne i fem år fremover. Det knusktørre dokumentet på 11 A4-sider fikk nesten gledestårene fram i øynene på Aladdin-gjengen.

Forslaget som legges fram for kulturstyret onsdag, går langt ut over bestillingen fra politikerne. I stedet for å nøye seg med å utrede alternative oppholdssteder for Aladdin-miljøet, har kulturdirektøren og hans saksbehandlere Rune Rokseth og Bjørn Amundsen laget en grundig utredning som konkluderer med å foreslå hvordan miljøet i den gamle kinoen kan få fortsette å være der.

Her har tre-fire kompetansesentre og en rekke mindre kulturinstitusjoner samlet seg de siste par årene, og resultatet er et livskraftig kreativt miljø. Det skjer i et hus kommunen alt i 2007 begynte arbeidet med å få solgt. Inntektene fra salget er lagt inn i kommunens langtidsplan, og en oppdatert verditakst anslår verdien til syv millioner kroner. Dette er en inntekt flere politikere kvier seg for å gi avkall på, og det er derfor formannskapet 28. mars vedtok å be om utredning av "alternative lokasjoner" for miljøet på Aladdin.

Full bredde

— Vi mente det var riktig å lage et saksframlegg som tar for seg hele situasjonen i sin fulle bredde, men mer enn det har vi ikke å kommentere til saken. Det som står i papirene, må tale for seg, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe.

Torsdag var mange av Aladdin-brukerne samlet til felles lunsj, og her ble det ferske dokumentet møtt med jubel.

Forslaget til vedtak er altså at Aladdin kino ikke legges ut for salg, men at det inngås en avtale med brukerne for inntil fem år. Leieprisene og vilkårene skal være de samme som for utleien av bygg til kulturvirksomhet på Odderøya. Samtidig forutsettes det at aktørene på Aladdin organiserer seg i et felles husstyre/råd som står ansvarlig for leieforholdet.

— Dette foreslo vi selv i fjor, da Ole (Tellefsen) og Harald (Stensland) lagde et utkast til hvordan vi kan drive huset selv, sier Irene Torp Halvorsen.

Videre foreslår kulturdirektøren å forhandle med Kristiansand kino slik at fremvisningsutstyret som Cinemateket bruker kan fortsette å stå på Aladdin. I dokumentet er det også erkjent at kommunen trenger økt leieinntekt sammenlignet med den nåværende, først og fremst for å dekke inn tapte salgsinntekter. Dette er ikke noe problem, ifølge brukerne:

Forutsigbarhet

— Vi ser at det er økte muligheter for inntjening med økt forutsigbarhet, sier Irene Torp Halvorsen. Det er ennå mye ubenyttet kapasitet i lokalene som til sammen er på 1300 kvadratmeter, og brukerne regner med at det blir lettere å få utnyttet denne fullt ut dersom forslaget går gjennom.

— Dessuten vil dette gi mulighet til å etablere en kafé, og da kommer også mange flere til å komme innom her, sier Kirsten Bonnén Rask. Nettopp beliggenheten er ett av momentene kulturdirektøren har lagt mest vekt på i dokumentet. Det pekes også flere ganger på at tilsvarende lokaler ikke har vært å oppdrive i kommunalt eie andre steder.

— Nå gjenstår det å se om politikerne forstår dette, eller om de fortsetter å tro at dette bare dreier seg om kontorplass, sier Christian Wulff.

Positive politikere

Kulturstyreleder Randi Haukom (H) som har engasjert seg sterkt for miljøet på Aladdin, er tilfreds med saksframlegget:

— Her har de virkelig tatt den helt ut, for her er det ikke mer igjen å tvære på. Kulturkontoret har her fanget opp mange av de signalene som kom under kulturdebatten vi hadde på Haandverkeren, sier Haukom. Hun sikter til paneldebatten hvor de fleste partiene for to uker siden signaliserte at de ønsker fortsatt kulturaktivitet på Aladdin.

Krfs Harald Sødal er kulturstyrets nestleder:

— Dette vil jeg gå inn for. Det har fungert såvidt greit å ha dem der til nå. Jeg er opptatt av å beholde Aladdin, for hvis ikke er jeg redd hele kvartalet ryker til høyhusutbygging. Sekundærargumentet for meg er å bevare kulturvirksomheten, sier Sødal.

Kulturstyreleder Haukom er på sin side helt sikker på solid flertall i kulturstyret, og i så fall havner saken i neste instans hos kommunalutvalget 12. juni. Dette er kommunens eiendomsforvaltende politiske organ.

— Det skal mye til at kommunalutvalget går mot dersom vi har et solid nok flertall fra kulturstyret, tror kulturstyrelederen. Og sier kommunalutvalget ja, kan sagaen om Aladdin bli endelig avgjort i formannskapet allerede dagen etter.

— Det hadde vært deilig å få landet dette nå, sier Haukom.