En premierehelg med to store filmer på plakaten. Ville «American gangster» og «Beowulf» klare å hamle opp med surfende pingviner og norske snowboardere?

Oscar-mat Svaret på det er et klart ja. For Ridley Scotts «American gangster» trakk 23.916 i sin første helg, viser tall fra Filmweb . Filmen, som tar for seg livet til kulthelten Frank Lucas fra Harlem på 70-tallet, har Denzel Washington og Russel Crowe i hovedrollene som henholdsvis gangster og politimann.

Filmen er allerede utpekt til å bli den store Oscar-filmen, og også anmelderne i Norge har latt seg kraftig begeistre.

Bergens Tidende ga filmen terningkast fem med overskriften «Gangstere i Gudfarens løype».

Adresseavisen trillet også fem og mener filmen gir en interessant og underholdende filmopplevelse, mens Stavanger Aftenblad også gir fem, med følgende innledning: «Før «American gangster» ville jeg vært i stand til å vedde bort både min bil og naboens gassgrill på at det aldri kan lages en ny, interessant dramakrim om hvordan ærgjerrig lavlivsfyr bygger opp et så kaksete narko-kartell at man skulle tro han hadde fisket mussa på stamp.»

Se trailer her

Puppe-Angelina nummer to Den andre store premieren i helgen, var Robert Zemeckis helt spesielle filmatisering av «Beowulf». Filmen er basert på et gammelengelsk heltekvad diktet av en ukjent skald på 700-tallet.

Store navn som Anthony Hopkins, John Malkovich og Angelina Jolie har lånt sine kropper og stemmer til filmen. Særlig har Angelina Jolies vakre gullkropp med dertilhørende pupper fått mye oppmerksomhet i media. Selv skal hun ha sagt at hun var flau over å se seg selv. Jolie og kompani dro 18.896 inn til salene, og det holdt til andreplass på kinotoppen.

Se en snutt fra «Beowulf» her

Kinotoppen:

(helg, uke 47)

1. American gangster: 23.916

2. Beowulf: 18.896

3. Surf's up: 15.963

4. Switch: 9.104

5. Superbad: 5.707