KRISTIANSAND: — Quart er godt kjent med det jeg mener om deres mediestrategi, så jeg er ikke redd for at de får vite det gjennom en annen kanal. Jeg har tidligere gitt utrykk for at jeg synes mediestrategien er mangelfull, sier Fædrelandsvennens journalist Torgeir Eikeland til fvn.no.

Studentoppgave

Tidligere i høst ble journalister som har dekket Quartfestivalen, spurt om å delta i en spørreundersøkelse i regi av tre BI-studenter i Kristiansand. Målet er å kartlegge om det er ulik oppfatning av festivalens mediestrategi blant journalister og Quart-ledelsen.

Fire journalister fra henholdsvis Fædrelandsvennen, NRK, Absolutt:KRS og VG sa seg villig til å delta i en fokusgruppe. Intervjuet av disse dannet grunnlag for en spørreundersøkelse som er sendt ut til et femtitalls journalister i hele landet.

Svarene skal brukes til å skrive en rapport som Quart-ledelsen får tilgang til. Rapporten vil foreligge før jul.

— Å skaffe seg oversikt over journalisters vurderinger, er av stor verdi for arrangørene av Quart-festivalen. Å stille opp på en spørreundersøkelse som skal kartlegge hva journalister mener om deres organisasjon og produkt, kan lett brukes i en målrettet mediestrategi fra Quart-ledelsen. Dette er ikke noe vi vil bidra til, forklarer journalist Arne Kristian Gansmo på NRK Tyholt overfor Journalisten.no.

Lette arbeidet

Journalist Eikeland deltok i fokusgruppen, og er ikke enig i kritikken.

— Jeg har interesse av at festivalens mediestrategi blir bedre. Det vil helt klart lette mitt arbeid i å dekke Quart. Jeg tror heller ikke Quart vil benytte noen tjuvtriks. Etter å ha jobbet tett med festivalen i mange år, vet jeg uansett hvordan de jobber. De klarer ikke å lure meg, sier Eikeland, og legger til:

— Hadde det vært et kommersielt foretak som stod bak undersøkelsen, hadde jeg sett annerledes på det.

Uenighet

I VG er det et splittet syn på deltakelse. Mens journalist Fridjof Nygaard i Kristiansand sa ja til å delta, ønsket ikke musikkjournalist Stein Østbø å bidra. Nygaard hadde avklart deltakelsen med avisledelsen.

— Jeg oppfattet undersøkelsen som et slags oppdrag for Quart-festivalen. Jeg er ansatt i VG, og hva jeg mener kommer til syne i avisen. Det får bli mitt bidrag, sier Østbø.

NRK-journalist i Kristiansand, Reidar Mosland, synes, i motsetning til sin kollega i Trondheim, at deltakelsen er uproblematisk.

— Quart-festivalen må ha mulighet til å drive research, og vi har gitt dem vår virkelighetsoppfatning av Quart. Vi har bare gitt dem fakta, ingen tips eller triks, sier Mosland.