KRISTIANSAND: Årets første egenproduksjon ved Agder Teater blir Kristian Landmarks debut som instruktør der. Han fyller 25 år i februar, er fra Kristiansand og har hatt en finger med i mye av det som har skjedd innen teater og musikk i byen i senere tid. Landmark har blant annet drevet selskapet Norsk Filmmusikk i perioden 2003-05. På scenen står Morten Løge, Anne Ma Usterud og Ole Geir Feste.

— Forestillingen er basert på første del av den australske filmklassikeren med samme navn, forteller Landmark, som var så heldig å få norgesrettighetene til kultfilmen.

Brutal

Stykket handler om livet til Bubby, og er en blanding av svart humor, tragedie og surrealisme. Bubby, som spilles av Morten Løge, er en 35 år gammel mann bosatt i en mørk, skitten leilighet sammen med sin brutale og undertrykkende mor i Anne Ma Usteruds skikkelse. Bubby har aldri vært utenfor leilighetens fire vegger og lever i den villfarelse at det innebærer den visse død å trå over dørterskelen. I denne mørke verdenen er Bubbys eneste selskap kakerlakker og en katt i bur. Etter mange års fravær dukker hans far, spilt av Ole Geir Feste, plutselig opp. En mann Bubby aldri har møtt. Dette setter for alvor i gang et hendelsesforløp som endrer livet til Bubby for alltid.

Brenne i helvete

— Jeg regner med at vi får ulike reaksjoner fra publikum fordi stykket er så utfordrende. Noen vil oppfatte det som blasfemisk, andre som tragisk. For meg er det viktig å finne en balanse mellom det svarte, svarte og komiske, sier Landmark, som legger til at historien om Bubby også er en historie om håp.

Men stort håp var det ikke i replikkvekslingen mellom mor og sønn som fant sted under en av de første prøvene denne uka:

Hun: - Sett deg.

Han: - Tisse.

Hun: - Sitt stille. Jesus ser alt. Rører du deg sender han deg til helvete - og der skal du brenne til evig tid.

Landmark fikk ideen til å lage teater av «Bad boy Bubby» for et par år siden. Sammen med Trond Arntzen har han bearbeidet manus.

Kattetrekk

— Jeg har stor tro på at dette skal bli bra teater, sier debutanten, som mener at første del av historien passer bedre på teaterscenen enn på filmlerretet.

Hovedrolleinnehaveren, Morten Løge fra Arendal, forteller at det er en stor utfordring å spille Bubby.

— Bubby er en spennende figur, som jeg forsøker å forstå. Han har en helt spesiell måte å være på fordi han bare har hatt selskap av en katt og sin mor. Da faren vender hjem etter å ha vært borte i en mannsalder, reagerer Bubby som en katt. Han freser. Det er slik han er, et menneske med kattetrekk, forteller Løge.

Unge talenter

Han jobber vanligvis i frie teatergrupper, og setter derfor stor pris på engasjementet ved Agder Teater:

— Her er alle fasiliteter, og skuespillerne får all den hjelp og støtte som behøves. Fint er det også at vår unge instruktør, jeg er jo hele seks år eldre, er åpen for kritikk og innspill, sier Løge.

Agder Teater satser bevisst på å utvikle unge talenter, og «Bad boy Bubby» er et prosjekt med unge talenter fra regionen, et såkalt rugekasseprosjekt i samarbeid med profesjonelle skuespillere og under veiledning av teatersjef Alex Scherpf.

— De unge må få erfaring og tillit dersom vi skal klare å fylle det nye teater- og kulturhuset, Kilden, med innhold. Derfor bruker vi noen av de få midlene vi har til disposisjon til dette rugekasseprosjektet. I år satser vi på «Bad boy Bubby» og «Brand» i Fjæreheia. Kristian Landmark har all grunn til å føle seg privilegert, sier Scherpf.