OSLO: Marte trengte hjelp til å få fram ordene da hun fortalte om en foreldreløs familie i Uganda, og hun var ikke den eneste som hadde problemer med bristende stemme. Idol-vinner Jorun Stiansen ble tydelig rørt da hun fikk se en videohilsen fra sitt eget fadderbarn.

«Idol gir tilbake» samlet tidligere deltakere, dommere og programledere til show på verdens aidsdag 1. desember.

— Fantastisk

Etter showet kunne Stokstad fortelle at «Idol gir tilbake» skaffet 15.000 ny faddere til Plan Norge.

— Det er et fantastisk resultat. Dette gir oss store muligheter til å intensivere kampen mot hiv og aids. En stor del av pengene vil også brukes til å styrke jenters rettigheter i våre programland. Det er disse som er de store vinnerne lørdag kveld, sa generalsekretær Sandro Parmeggiani i Plan.

Idolene satt travelt opptatte i telefonpanelet som tok imot henvendelser fra nordmenn som vil skaffe seg fadderbarn, når ikke de sto på scenen.

Duetter

Idol-deltakerne fikk hjelp av «vanlige» musikere under showet, og framførte duetter på løpende bånd. Blant konstellasjonene på scenen var Alexander With med Marion Ravn og Alejandro Fuentes i gitarduett med Henning Kvitnes.

Også øyeblikk fra alle fem Idol-sesongene ble gjentatt. Gaute Ormåsen avsluttet en medley av uforglemmeligheter med sin tolkning av Sinatras «My way».

Idol-paret Aleksander Denstad With og Vivian Sørmeland var blant dem som har besøkt sine fadderbarn sammen ved et videoteam.

— Det er deilig å være fadder og vite at du hjelper noen, og ikke bare sitte i sofaen og vite at du vil hjelpe noen, sa Aleksander etter besøket i Kenya.

5 millioner

Målet med «Idol gir tilbake» var å skaffe flest mulig nye Plan-faddere til barn som enten selv er smittet, eller har foreldre som er døde av aids. 8.000 personer smittes daglig av viruset.

Under sendingen overrakte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) en sjekk til Plan Norge på 5 millioner kroner på vegne av regjeringen til Plans arbeid.