HTTP: Nettstedet songza.com er på vei til å bli nettets største jukebox.

Samtidig skaper også nettstedet bølger i musikkindustrien, slik den saksøkte fildelingstjenesten Napster og senere tronfølger LimeWire har vært rusk i øyet på platebransjens gamle, gretne gubber.

Ulovlig rippede musikkfiler har skiftet eiere på nett siden bredbånd gjorde sitt inntog hos menigmann.

Nå er imidlertid også denne trenden i ferd med å bli erstattet av en generell aksept for at musikk på nett ikke er gratis, men skal koste. Litt.

Brukere er i stadig økende grad blitt vant til å kjøpe en og en låt for småpenger, eller i visse tilfeller, innvekslede koder trykket på colakorker.

Støvsuger Youtube

Nettstedet imeem.com sto seg lenge godt på en lignende tjeneste, men måtte til slutt gi tapt mot gigantene. Nå må du, i tillegg til å registrere deg som bruker, også klare deg med 30 sekunders smakebiter av de fleste kommersielle og store artistene.

Det spesielle med Songza er imidlertid at dette nettstedet leter opp musikk som allerede er streamet eller lagt ut som videofiler på ulike åpne nettsteder, som f.eks. Youtube.

Dermed kan det bli vanskeligere for advokatene til plateselskapene å stanse denne typen tjenester, hevdes det i en artikkel på Dinside.no.

Brukeren laster ikke ned musikken, har ingen åpenbar mulighet til å rippe streamingen, og kvaliteten er ofte så som så.

Men likevel.

Alt finnes

På Songza kan du søke opp all type musikk, enten du liker Rage Against the Machine, Prodigy, Nora Brockstedt, Led Zeppelin, Jan Eggum, Madonna, Metallica, Øystein Sunde eller Queensryche, eller mer obskure band som Diamanda Galas og Soul-junk.

Fvn.no har gjort en del søk, og funnet at "alle" er representert. Søketreffene blir stadig bedre for hver dag.

Fildelingsdebatten går allerede så det gnistrer, men med tjenester som Songza har opphavsrettproblematikken fått et nytt skyv.

Men ikke alle artister henger fast i gamle piggtrådgjerder.

Det britiske bandet Radiohead selger f.eks. sitt nye album «In Rainbow» til valgfri pris. De har slengt ut hele albumet til nedlasting på sitt nettsted inrainbows.com, og du bestemmer selv hvor mye du har lyst til å betale for det. Du kan velge å betale null pund også, og dermed laste musikken ned gratis.

Test selv: Songza.com