VENNESLA: — Målet vårt er at alle skal finne i hvert fall én ting de har lyst til å gå på. Ellers er det ingen rød tråd, styrken vår er at vi har et så variert program, sier kulturkonsulent i Vennesla kommune, Tove Linda Høgstøl.

Hun har ansvaret med å koordinere alle de drøyt førti innslagene de lokale lagene og foreningene arrangerer i løpet av Kulturuka i Vennesla, som starter i dag. Over to helger og én uke er det fritt valg blant konserter, show, basarer og utstillinger.

Bredt kulturbegrep. - Vi har hatt diskusjon om hva som er kultur, og velger å tenke bredt. Vi har hatt både kanin- og slipsutstillinger vi, forteller Høgstøl.

Denne gangen uteblir gnagerne, men Kulturuka rommer maratonaerobic med Turnforeningen og prat om planter fra bibelen i regi av Vennesla hagelag. Også mer tradisjonelle kulturuttrykk som klassisk musikk og kunst, står på programmet.

— Kunstnerne i kommunen viser til sammen fem utstillinger. Blant annet åpner en retrospektiv utstilling med Kirsten Lundgaardvig under Kulturkvelden neste fredag, sier koordinatoren.

Tyvstart i dag. Kulturuka åpnes offisielt av ordfører Torhild Brandsdal i morgen, men den tyvstarter i dag med skolekinofilmen «De andres liv». Så følger basar, gospelkonsert og multishow lørdag:

— Vennesla folkeakademi har kommet veldig på banen igjen. I år har de kalt showet «Culture Nation 2007» og viser både sang og dans. Dessuten kommer Michael Jackson-imitatoren Omar Bhatti, understreker Høgstøl.

Søndag kombineres Siri Hendens maleriutstilling på Hybelen på Grovane stasjon med togtur på Setesdalsbanen, og senere på kvelden blir det kirkekonsert med de tyske musikerne Dorfmüller og Spikermann. Kommende uke fortsetter med varierte tilbud, og torsdag er det tid for den tradisjonelle Populærkonserten.

Tor Endresen og KSO. - Det er sjette året på rad Vennesla Musikkorps arrangerer denne, og det er alltid smekk fullt - så fullt at de i år har valgt å flytte konserten fra Samfunnshuset til Filadelfia, informerer koordinatoren.

I år lokker musikkorpset med Tor Endresen og messingensemblet fra Kristiansand Symfoniorkester (KSO) for å få venndølene til å valfarte på torsdag.

Neste fredag markeres dagen Kulturuka startet med: Kulturkvelden. Den ble første gang arrangert i 1978, og er kvelden kommunen deler ut kulturprisen.

Kulturprisen. - Prisen er på 10.000 kroner og henger høyt. Det er levekårsutvalget som vurderer kandidatene, og vi har mange gode, sier Høgstøl.

Mens de kvinnelige sangere fra Vennesla tidligere har fått mye oppmerksomhet, er det syngende herrer som er i fokus på Kulturkvelden:

— Bjøro Hildebrandt, Robert Skovly, Henie Robstad, Vegard Åteigen og Syvert Dale skal alle synge forskjellige sjangre, forteller kulturkonsulenten.

Og skulle du få overdose sang, er påfølgende lørdag spekket med film: Den store kinodagen inngår i Kulturuka og hele seks filmer vises gjennom helgen. Neste mandag avsluttes det hele med Griegaften i Venneslastua.

— Jeg håper folk setter av tid til å gi seg selv en opplevelse i høstmørket, sier Høgstøl.