KRISTIANSAND: Agder Teater og Studentsamskipnaden i Agder samarbeider om å sette opp rockeoperaen «Tommy». Operaen er komponert og skrevet av Pete Townshend, gitarlegenden fra The Who.

Høgskolelektor Per Elias Drabløs ved Rytmisk linje ved Høgskolen i Agder skal ha det musikalske ansvaret, og alle skuespillere og musikere er studenter ved HiA.

— Forestillingen skal gå i Hans Johnsen-bygget i Kristiansand og instruktør skal være Alex Scherpf - sjefen ved Agder Teater, sier Marit Sæther, leder av Cultopia i Studentsamskipnaden i Agder til NRK Sørlandet.

«Tommy» ble utgitt av The Who i 1969, og ble da gjenstand for en del kontroverser. Blant annet ble albumet nektet spilt på BBC og enkelte amerikanske radiostasjoner, på grunn av stykkets relativt "mørke " karakter.

Stykkets sentrale karakter er Tommy, og vi følger denne gutten gjennom diverse prøvelser. I sin barndom blir Tommy vitne til at faren slår i hjel morens elsker. Han får klar beskjed av foreldrene at Tommy verken har sett, hørt eller noen gang kommer til å snakke om denne hendelsen. Denne beskjeden tar Tommy bokstavelig, med det resultat at han blir døv stum og blind.

I 1975 kom filmversjonen av «Tommy», hvor blant andre Elton John, Jack Nicholson og Tina Turner bidro med korte gjesteopptredener.

I 2005 og 2006 hadde Rock and Roll Hall of Fame i USA en utstilling på operaen kalt «Tommy: An Amazing Journey».

Nå kan nordmenn altså oppleve operaen live i Kristiansand, og det i sørlandsk drakt.