KRISTIANSAND: Tom Egeland viste lysbilder fra blant annet Egypt og gamle stikk av Olav den hellige på forfattertreffet i Birtings bokhandel i går kveld.

Han er aktuell med spenningsromanen Paktens voktere, hvor han lar norskekongen og hans vikinger seile nedover Nilen i år 1013 for å røve gamle egyptiske skatter. I boken veksles det mellom nåtid, vikingtid og tiden da de store, gamle faraoene hersket. Egeland har samlet inn massevis av faktaopplysninger fra både fagbøker og fagfolk for så å bruke selektivt de elementene som passer i fiksjonen. Han er blitt sammenlignet med Dan Brown (Da Vinci-koden) og er i alle fall ikke mindre fantasirik — eller fartsfylt.

Vrient spørsmål

  • Aller vanskeligst var det å finne ut om det virkelig var mulig for norske vikinger å trenge inn i Egypt på den tiden da det var et muslimsk styre der, sier Egeland til Fædrelandsvennen.

— Var det mulig?

— Nå ja, det kunne ikke ekspertene på egyptisk historie ved Universitetet i Oslo svare på. Ikke danske eksperter heller, men de henviste meg til verdens aller fremste ekspert på det som kalles fatimid-perioden i Egypt. Det var en professor i London. Jeg sendte en mail og lurte svært på om en sånn mann i det hele tatt ville svare når det bare skulle brukes i en fantasiroman. Men det gjorde han - jeg fikk et begeistret svar om at dette var det morsomste han hadde hørt på år og dag. Han var veldig interessert i å lese boken når den kommer på engelsk.

— Men hva svarte han egentlig på spørsmålet ditt?

— Han sa jeg kunne skrive det jeg ville. Ingen kunne her arrestere meg på noe!

Filmplaner

Dette er Egelands andre thriller med hovedpersonen, arkeolog Bjørn Beltø på jakt etter de store gåtene i livet, de som tangerer både historie og teologi. Og til Fædrelandsvennen sier Egeland at det kommer sikkert mer om Beltø senere. Nå er han for øvrig ferdig med filmmanus til en av hans tidligere romaner, Ulvenatten. Det blir filmpremiere på skuddårsdagen neste år og tre delers tv-serie på TV2 senere.

Ellers er Tom Egeland blitt en av landets store litterære eksportartikler. Han regner med at Paktens voktere vil bli gitt ut i cirka 20 land.