Forfatter: V. S. Tideman Forlag: Oktober

Et godt blikk for de mørke sidene i mennesket.

«Hadde det ikke vært for den siste literen med rødvin på tirsdag, så ville jeg antakelig vært spart for mange problemer. RØDVIN FUCKER OPP MAGEN MIN. Ettertrykkelig.» Dette er de første setningene i romanen kockmania inc. og i løpet av disse setningene etableres fokus i boken. Et fokus på en jeg-person og hans indre problemer, psykiske så vel som fysiske, og vi presenteres for hovedpersonens trang til å «skrike», eller skrive ting med store bokstaver.

I kockmania inc . finner vi mye som minner om Matias Faldbakkens stil og uttrykk, og V. S. Tideman går åpenbart i dialog med Faldbakkens trilogi Skandinavisk misantropi , men skiller seg fra Faldbakken ved at synet på det borgerlige, etablerte er mer positivt. Under alt gørret, avføringen, sæden og dopet ligger en overbevisning om at redningen er et A4-liv. Type: «Slå deg sammen med en god jente, så ordner alt seg.» Eller bedre: ta et valg og stå for det, ta ansvar for deg selv.

Hovedpersonen Mathias kunne trengt at alt ordnet seg. Han er på kant med familien og full av sinne ovenfor damer, pakkiser, og samfunnet generelt. Mathias har ingen samfunnsmoral og ingen ansvarsfølelse. Han har en eneste venn, Mr KOCK FOKKER, som er en personifisering av Mathias dårlige sider så vel som et vern mot omverdenen. Politisk ukorrekte utsagn som «Faen som jeg hater pakkiser! Jævla fittetryner! Måtte de brenne i helvete!», florerer i denne romanen.

Historier om frustrerte unge menn er ikke noe nytt, og hovedpersoner med fantasivenner har vi også sett før. De vulgære og hatefulle utsagnene og trangen til å skrive med store bokstaver kan bli litt anmassende, men når det er sagt må det også sies at det ligger noen litterære kvaliteter i denne romanen som får meg til å håpe at Tideman finner et annet fokus for sin neste roman. Han har et godt blikk for de mørke sidene i mennesket og han skriver med energi og kraft, men for meg er likevel det viktigste at han makter å tegne en karakter jeg tror på, en jeg opplever å komme under huden på. Mathias er en løgner og en drittsekk, men han er også en ensom, redd og fortvilet person, som sliter med å finne mening i tilværelsen. Så blir det opp til hver enkelt leser selv å avgjøre om de opplever ham interessant eller patetisk.