**Nerden

Av Larry Shue

Idun Theater

Regi: Fredrik Landmark og Marius Lien

Rosegården teaterhus**

I går kveld var det premiere for nesten fullsatt sal på Rosegården teaterhus. For andre gang har Idun Theater, Katedralskolens eget teater, valgt å oppføre en farse av amerikaneren Larry Shue (1946-1985). Og i den 135. teatersesongen har unge og dyktige skuespillere og scenearbeidere igjen klart å trylle fram en underholdende forestilling.

Nerden er et stykke forviklingskomedie. Vi befinner oss i hjemmet til en suksessrik arkitekt, spilt av Håvard René Løvland, som synes å ha visse karriereproblemer. Han tegner prangende hoteller for en sleip hotellmagnat, mesterlig spilt av Jonas Albæk Christensen, men kunne vel egentlig ha tenkt seg å forme vanlige bolighus.

Så kommer plutselig nerden inn i livet hans, bokstavelig talt krigskameraten fra helvete, som en gang har reddet hans liv under Vietnamkrigen, men som arkitekten faktisk aldri har sett. Rick heter denne personen som arkitekten er i enorm takknemlighetsgjeld til, og som akter å slå seg til der. Nerden er en sosial katastrofe på høyeste decibelnivå, fullstendig uten antenner og tilpasningsevne, noe Mikael Jordåen entusiastisk pøser ut over hele scenerommet.

Ikke bare driver denne nerden arkitekten selv til vanviddets rand, han gjør livet uutholdelig også for arkitektens venninne, teateranmeldervennen, herlig tolket av Daniel Lien, og, ikke minst, for hotellsleipingen med kone og datter. Og det i så stor grad at vi virkelig lurer på hvordan alt skal ende. Det ender ganske så overraskende, for øvrig.

Men over to og en halv time, pause inkludert, er ganske lenge for en slik komedie. Det tar en del tid før personene fester seg, og noen ganger kunne farten ha vært skrudd opp. Dessuten er det ikke alltid enkelt å få med seg replikkene. Unntaket er Elisabeth Ådnegard, arkitektens venninne, som hadde en utmerket diksjon og for øvrig en herlig avslappet spillestil.

Mest imponerende prestasjon: Løvlands perfekte stup ned i sofaen.