Da, min venn, kan du få mye smekker underholdning. Slik millioner av mennesker har fått av for eksempel «Ringens herre»-trilogien.

Hvis ikke, fremstår «X-men»-trilogien kun som larm og effektfråtseri.

Her og nå skisserer vi kun: Vi er i en nær fremtid. Fra høyeste hold i USA går det ut en erklæring om at en kur mot mutanter skal iverksettes. Noe som klart oppfattes som en trussel mot mutanter.

Noe som får representantene i X-Men (i all enkelhet: de er mutanter) til å mobilisere. De er De Gode. En annen retning av mutanter er Broderskapet.

Det hele er ytterst profesjonelt skapt. Vi snakker først og fremst om regiteknologi her. Og i så måte: hele Golden Gate-broen blir ved hjelp av krefter i én mutant, flyttet, slik at den fører over til Alcatraz.

Det er vel den bredest anlagte, den mest ambisiøse delen, dette tredje opuset. Og visst blir vi tilfredsstilt, vi møter igjen markante typer som Logan/Wolverine, spilt av Hugh Jackman. Og Ian Mckellen (Gandalf i «Ringenes herre») er en sofistikert mutantvariant, riktignok med mørke hensikter. Og Dr. Jean Grey/Phoenix vender tilbake{hellip}

Svakheten er at det lanseres for mange nye mutanter uten at en får anledning til «å bli kjent med dem». Der å nevne en muskuløs substans ved navn Juggernaut.

En annen markant svakhet: Flere figurer fra de to forutgående filmene, er her utelatt.

Men så, i all vår barnslighet: Resten er bare gøy — fantasiutvidende, stimulerende gøy!

Knut Holt

X-Men:

The Last Stand

USA 2006

Regi: Brett Ratner

Manus: Simon Kinberg, Zak Penn

Skuespillere: Hugh Jackman, Halle Berry, Patrick Stewart, Ian McKellen, Famke Janssen