BOK

Forlag: Aschehoug

Hun var 30-årenes mest kjente spiritistiske medium, men drepte hun sin far for at moren skulle få forsikringspengene til å dekke underslaget sitt?

Historien om Ingeborg Køber er forunderlig, spennende, ja, utrolig, men også dramatisk og tragisk. Fremdeles er der ett spørsmål som trolig aldri vil bli besvart; Drepte hun sin far, byfogd Ludvig Dahl, da han druknet en sommernatt på Hankø i 1934? I det minste, hjalp hun til for å få ham av dage da han tok en svømmetur, hun som hadde spådd hans død et års tid tidligere gjennom sine spiritistiske seanser?

Ingeborg Køber var 30-tallets mest kjente spiritistiske medium. Hun hadde tre søsken som døde unge, og dem hadde hun gjennom sine seanser tett kontakt med, mente familien, og de unge døde fikk stor innflytelse på den jordiske familiens liv. Byfogd Dahl var en ivrig spiritist og skrev ned datterens budskap fra det hinsidige. Han utga flere bøker om spiritisme.

Til familien Dahls fasjonable hjem i Fredrikstad kom folk langveis fra for at Ingeborg skulle sette dem i kontakt med avdøde venner og familiemedlemer. Det var et stritt liv, ikke minst fordi hun hadde et mislykket ekteskap å bale med. Etter hvert møtte hun en ny mann, og dermed er en kjærlighetshistorie vevet inn i dette besynderlige dramaet.

Det verserte mange rykter i saken, og hun ble offentlig mistenkt for å ha forvoldt farens død. Hun ba derfor om at det måtte bli åpnet rettslig etterforskning. Ønsket ble etterkommet i februar 1935. Saken vakte voldsom oppmerksomhet, men til slutt ble den henlagt.

Men punktum var ikke satt. Høsten 1935 ble det kjent at byfogden hadde hatt en livsforsikring på 60.000 kroner som utløp to måneder etter hans død. Det viste seg også at kona til byfogden, som arbeidet som kasserer ved byfogdembetet, hadde underslått et beløp på størrelse med forsikringssummen. Det kostet å holde stort hus.

Fru Dahl vedgikk underslaget og tok så livet sitt. Det var nå grunnlag for ytterligere rettslige undersøkelser, men også denne gang endte det med henleggelse.

Køber-saken var sin tids mest omtalte og omskrevne kriminalsaker. De store avisene fulgte saken dag og for dag, personer i fremste samfunnsskikt engasjerte seg. Blant dem som rykket ut til forsvar for Ingeborg, var Gabriel Scott!

Når Ivo de Figueiredo griper fatt i et materiale, blir resultatet veldisponerte og velskrevne bøker. Historien om Ingeborg Køber er ikke noe unntak. Et av Figueiredos fortrinn er at han overbevisende setter saken inn i sin historiske ramme.

Forfatteren har i et oppsummerende kapittel sin egen teori om hvorfor byfogd Dahl forlot denne verden 8. august 1934. Jeg skal ikke røpe teorien her. Les selv!