POP/COUNTRY

Ryan Adams

Ryan Adams har ristet av seg lidelsene og smertene, funnet dama i sitt liv, og med det også harmoni og lykke. Slikt behøver det ikke bli god musikk av, men blir det her.

Ryan Adams må være en av nåtidens beste sangere og sangskrivere innen den svære americana-sjangeren, og jeg tror vi må helt tilbake til Neil Youngs ”Harvest” for å finne en bedre åpningslåt enn vi får her med ”Dirty rain”. For ordens skyld så heter Neil Youngs åpner ”Out on the weekend”.

De ti andre låtene på ”Ashes & fire” er godbiter alle sammen. De er lekkert og varmt arrangert med pianoet til Norah Jones, hammondorgelet til Benmont Tench, forsiktig perkusjon og noen strykere her og der. Og selv om Ryan Adams har funnet roen og gleden ved å leve, så er dette likevel ikke gladpop som går i dur. Sårheten regjerer, hør bare den nydelige ”Come home”, og atmosfæren som skapes inneholder en varme og en indre styrke som er smittende og forførende.

I mange år holdt Ryan Adams på å pepre fansen med tre plater i året der det bare var to-tre låter som holdt mål. Det er nesten fire år siden forrige utgivelse nå; en pause alle trengte. Alt det vonde og vanskelige er glemt nå. I alle fall for en stund.