Bakteppet for denne boken er spektakulært. Osama bin Laden var en terrorist med et betydelig antall liv på samvittigheten, både i USA og en rekke andre land. Militæroperasjonen som tok livet av ham og en rekke andre mennesker var like fullt et utslag av uautorisert bruk av militær voldsmakt i et suverent land, Pakistan.

Men mannen som kaller seg Mark Owen reflekterer ikke stort over dette. Målet hans var å ta et liv. Han skjøt ikke det avgjørende skuddet, men fotografere liket og sørget for at det ble tatt DNA-prøver for å fastslå avdødes identitet.

I mange år hadde han trent for å bli en del av den spesielle grenen av US Navy Seals som kalles Special Warfare Development Group og går for å være blant de aller beste av de amerikanske spesialstyrkene. Hadde boken vært litt annerledes bygget opp, kunne den fungert som en spennende selvbiografi. Men Owen er et pseudonym og boken er skrevet av ghostwriter Kevin Maurer, hyppig embedded med amerikanske styrker. De fleste navnene i boken er også oppdiktet av hensyn til de virkelige soldatenes sikkerhet.

Militære nerder vil nok bli skuffet over at boken er svært grundig vasket for de detaljer som kan avsløre sensitiv teknologi og operasjonelle hemmeligheter.

Det som står igjen er fortellingen om hvordan en soldat læres opp, de veier han går for å bli en av de beste, og hvordan han bidrar i den styrken som oppnår et svært viktig mål i USAs krig mot terror, å drepe al Qaidas leder. Maurer skildrer handlinger og en følelse av spenning nokså mekanisk, og reflekterer lite over konteksten rundt.

Det eneste virkelig interessante ved dette bokprosjektet, er at en spesialsoldat forteller historien sin så kort tid etter begivenhetene fant sted. Men resultatet er omtrent som en porsjon med Forsvarets stridsrasjon, et måltid rikt på proteiner, uten smaksnyanser.